Процесорът в iPhone 6s идва от Samsung и TSMC

Процесорът в iPhone 6s идва от Samsung и TSMC

Премиерата на iPhone винаги е съпроводена с предизвикваща полемика ситуация и новите iPhone 6s и iPhone 6s Plus не правят изключение. Оказва се, че американската компания е използвала два доставчика на чиповете A9 в телефоните – Samsung и TSMC. Логично е да предположим, че процесорите са идентични, но на практика положението е друго. От компанията Chipworks са анализирали използваните в смартфоните компоненти и стигат до заключението, че чипсетите се различават по техния размер.

Препоръчани оферти

Единият е с номер APL0898 и има площ от 96 mm2, а за производството му е отговорна Samsung. Вторият чип с номер APL1022 има площ от 104,5 mm2 и е дело на TSMC. Разликата в размерите най-вероятно е следствие от  различния производствен процес – и двата ползват FinFET транзисторна архитектура, но Samsung има 14-нанометров процес, а TSMC разполага с 16-нанометров. На теория процесора на Samsung би трябвало да има малко по-добри експлоатационни характеристики. От тестовете на потребители в Reddit и Mac Rumors обаче става ясно, че този на TSMC осигурява с почти 2 часа повече време за автономна работа с едно зареждане на батерията.

Междувременно разработчик написа приложение, което може да се използва за идентифициране на производителя на процесора на конкретното устройство. То осигурява и графика, даваща визуална представа за разпределението на доставчиците според модела на смартфона – от резултатите досега излиза, че в iPhone 6s се използват повече процесори от TSMC, а при iPhone 6s Plus е обратното. Можете да използвате и приложението Lirum Device Info Lite – отворете секцията Model и проверете какво пише  там. Ако видите N66AP (6s Plus) и N71AP (6s) то става дума за чип от Samsung, а ако пише N66MAP (6s Plus) или N71MAP (6s) производител е TSMC.

Източник