Apple iPhone 6s Plus

Apple iPhone 6s Plus

През есента на миналата година технологичният цикъл на Apple се завъртя отново с дебюта на новите смартфони в серията iPhone, които добавиха към името си буквата s, посочваща техния статус на подобрено издание на оригиналните модели iPhone 6, появили се на пазара година по-рано. Този път обаче еволюционните промени са много по-сериозни и до известна степен са индикация какво можем да очакваме от iPhone 7 по-късно тази година.

Дизайн

На пръв поглед промените в iPhone 6s Plus в сравнение с iPhone 6 Plus се забелязват трудно, защото по отношение на дизайна такива няма, освен ако не попаднете на модел в спорния нов цвят на розово злато, който в интерес на истината се оказа изключително търсен. Американската компания по традиция не прави промени във външния вид във втората ревизия на даден модел на смартфоните си, така че това едва ли изненадва някого. Запазени са ивиците за антените върху задния панел и изпъкналата леща на камерата, но се надяваме, че в iPhone 7 това ще се промени. Компанията обаче е променила материала, от който е изработен корпусът, и е заложила на нова алуминиева сплав, която би трябвало да е по-здрава от използваната в iPhone 6 и преди това я видяхме в Apple Watch. Тя е все така хлъзгава, така че може би е добра идея да оборудвате телефона с някакъв предпазен калъф, който да осигури по-добро захващане.

От разглобяването на устройството, направено от iFixit, научихме, че има и други структурни промени, за да се избегнат случаите на огъване на корпуса, които съпровождаха предния модел. Надникването към вътрешността на корпуса разкри още, че американците тестват и устойчивостта срещу вода, но за официално потвърждение на това ще се наложи да изчакаме премиерата на iPhone 7. Запазени са и размерите на дисплея – ние тествахме по-голямата версия iPhone 6s Plus, която отново е с 5,5” екран с резолюция 1920 x 1080 пиксела, но той вече е покрит с по-здраво стъкло.

Като цяло промените във физическите размери са толкова малки (158,2 x 77,9 x 7,3 мм срещу 158,1 x 77,8 x 7,1 мм), че калъфите за iPhone 6 би трябвало да са съвместими. Промяната по -отношение на теглото е по-голяма, но тя се обяснява с добавената към екрана технология 3D Touch, допълнителен модул за вибрация и с променената сплав на корпуса. Всичко това е добавило още 20 грама към теглото на телефона и той вече тежи 192 грама. На фона на телефоните с Android със същия диагонал на дисплея iPhone 6s Plus се усеща прекалено голям с неговите широки странични рамки и големи зони над и под дисплея, което допълнително затруднява стабилното му захващане и употреба с една ръка. Дали Apple ще вземе мерки за създаването на по-компактен фаблет? Есента ще разберем.

Хардуер и производителност

Въпреки че корпусът има познатия дизайн, основните компоненти в него са получили ъпгрейд. Устройството залага на новия чипсет Apple A9, който обещава 70% ръст в процесорната производителност и 90% по-мощен графичен ускорител в сравнение с процесора в чипсета в iPhone 6, а освен това вече интегрира копроцеса M9 за подобрена ефективност. Последното води до активиране на виртуалния асистент чрез гласова команда Hey Siri и по-добро отчитане на физическата активност, но пък някак ни е трудно да си представим кой би желал да тича с толкова голям телефон.

Смартфонът е получил и 2GB оперативна памет за още по-добра многозадачна работа. Apple се слави с доброто оптимизиране на iOS за използвания хардуер и iOS 9 в iPhone 6s Plus не прави изключение. Всичко работи плавно, приложенията се отварят бързо, безпроблемно е и ползването на мултитаскинг менюто за превключване между приложенията във фонов режим. Поддържат се и подобаващо бързи технологии за трафик на данни като Wi-Fi a/b/g/n/ac с MIMO, Bluetooth 4.2 и LTE Advanced, но засега последното не може да се използва в България.

По отношение на вградената памет са налични три варианта с 16GB, 64GB и 128GB. Продължава да ни изненадва упоритостта на компанията да предлага версия с 16GB памет, която е крайно недостатъчна, особено след като камерата може да записва 4K видео. Друг аспект от новия телефон, който е подобрен значително, е сензорът за отпечатъци Touch ID. Отчитането е много по-точно, а скоростта на работа е почти мигновена – на практика за времето, за което натискате централния бутон сензорът прочита отпечатъка и телефонът вече е отключен. Това не е добра новина, ако сте свикнали да натискате бутона, за да видите входящите нотификации, но може просто да използвате друг пръст.

3D Touch

В новата серия смартфони дебютира и една функция, която през миналата година започна да намира място във все повече продукти на Apple, а през тази я очакваме и в много модели с Android – става дума за технология, която позволява на дисплея да отчита силата на натиск върху него. Apple я нарича 3D Touch, макар че в Apple Watch носи името Force Touch, но на практика става дума за едно и също нещо. Добавката е удобна, но в известен смисъл усложнява допълнително интерфейса, изисква период на привикване и засега няма голямо приложение, макар че броят на приложенията, които я поддържат, се увеличава непрекъснато. За да използвате 3D Touch, е необходимо да натиснете върху екрана с по-голяма сила за определен период от време, докато усетите специфична вибрация. Отчитането на силата на натиск става чрез допълнителни сензори, отчитащи разстоянието между предпазното стъкло на дисплея и неговата подсветка, като информацията от тях се комбинира с данни от акселерометъра и от сензорния слой. Обратната връзка чрез краткотрайна вибрация се осигурява чрез специален вибриращ модул, чиято големина е причина за лекото намаляване на капацитета на батерията.

Основните нови команди, които се възползват от 3D Touch, се наричат Peek и Pop. Първата осигурява поглед към съдържание и възможност за извършване на действия с него, без да се напуска активното приложение – например лекото натискане върху връзка в съобщение ще я покаже в малък прозорец на браузъра, а същото действие върху името на писмо в пощенския клиент ще покаже съдържанието му. Ако премахнете натиска, допълнителните прозорци изчезват, но ако натиснете още малко, се активира Pop и съдържанието заема целия екран. По този начин можете да хвърлите поглед и към вече заснетите снимки в приложението за камерата, като натиснете върху малкото изображение в долния ляв ъгъл, или пък да видите карта с адреса, който сте получили в съобщение.

Другото действие, разчитащо на 3D Touch, се нарича Quick Actions. То дава бърз достъп до списък с различни функции на дадено приложение чрез натискане върху иконата му – например камерата показва бързи връзки към заснемане на селфи, видео или на стандартна снимка; часовникът дава достъп до  будилник, таймер или хронометър; а Safari ще покаже меню с бърз достъп до списъка за четене, отметките и възможност за отваряне на нов прозорец. Поддръжката за Quick Actions варира според приложението, а Apple осигурява възможност на разработчиците да добавят екстрата и в своя софтуер. Като цяло установихме, че след първоначалния ентусиазъм не използвахме често новата функция, което до известна степен се дължи на това, че невинаги работи. При липсата на Quick Actions меню в дадено приложение телефонът указа това със специфична вибрация, а понякога при опит за Peek на връзка в приложение натискът не се регистрира коректно и вместо тя да се отвори в малък прозорец, се показва контекстно меню.

Камера

Основната камера е получила нов сензор с повишена резолюция до 12МР и отново е снабдена с оптична стабилизация като в iPhone 6 Plus, но този път тя може да се ползва и при заснемането на видео, чиято резолюция вече  достига до 4К. За селфита е осигурена 5МР предна камера, която може да използва светлината от екрана като светкавица. При снимане телефонът анализира кадъра и според условията променя цветната температура на екрана, който светва около 3 пъти по-ярко и осветява лицето ви. Това работи ефективно и осигурява използваеми селфи снимки, в които обаче има повече шум. По отношение на основната камера, за да избегне увеличаването на цветния шум в снимките, който е следствие от смаляването на размера на пикселите, компанията е направила някои промени за по-доброто изолиране на отделните субпиксели. В крайна сметка резултатите от работата на компанията отново водят до получаването на кадри с високо качество, което превъзхожда това от iPhone 6 Plus.

Камерата записва 4K видео, но е по-добре да го оставите само за запечатването на специални случаи, тъй като за минута отиват около 380МВ. Особено проблемно е положението, ако имате телефон с едва 16GB вградена памет. Крайният резултат е много добър, но докато не се появят повече устройства, поддържащи възпроизвеждането на 4K клипове, по-добре се придържайте към записа на 1080p видео (с 30fps или 60fps), което изглежда отлично. В тази връзка продължаваме да се чудим на упорството на Apple да осигури бутон за превключване на резолюцията в приложението на камерата – ако искате да го направите, трябва да посетите специалната страница в настройките на телефона.

С камерата е свързана и друга употреба на технологията 3D Touch и тя се нарича Live Photos. Функцията записва кратко видео със звук преди и след запечатването на снимка, което позволява раздвижване на кадъра в галерията, като натиснете силно върху него. Разбира се, идеята за подобна технология не е нова и различни варианти вече могат да бъдат открити в продуктите на други компании (например HTC и Microsoft). Имайте предвид, че тези снимки заемат повече място, но поне приложението осигурява бърз начин за включването и изключването на Live Photos. Освен това и споделянето на такива кадри с други потребители е трудно, но пък Facebook вече обяви, че приложението на социалната мрежа ще ги поддържа.

Тестови снимки и видео

Батерия

Въпреки че телефонът запазва размерите на корпуса на предшественика си и е осезаемо по-тежък, iPhone 6s Plus всъщност има батерия с по-малък капацитет. Причината за това се крие в технологията 3D Touch и в допълнителния модул за вибрация, които заемат повече място. Въпреки това батерията с капацитет 2750 mAh се оказва предостатъчна и се представя отлично, за което помагат новият енергийно ефективен чипсет и разнообразните софтуерни оптимизации. Дори и със засилена употреба на телефона, включваща ползване на приложения, слушане на стрийминг музика, игри, правене на снимки и видео, устройството без проблем осигуряваше пълен ден на автономност. Със сигурност не бихме се изненадали, ако при някои хора телефонът работи 2 и повече дни с едно зареждане.

Заключение

iPhone 6s Plus може лесно да бъде наречен най-добрия смартфон на Apple, но струва ли си да минете към него, ако вече имате неговия предшественик? Лично за нас този преход не е оправдан още повече, че скоро ще видим iPhone 7, който би трябвало да донесе и промяна в дизайна, наред с други по-сериозни подобрения. Наличието на 3D Touch определено не е основателна причина да смените телефона си, а не бихме се изненадали, ако функцията Live Photos бъде добавена с ъпдейт и към iPhone 6 и iPhone 6 Plus, както подсказа скорошен слух, свързан с очаквания през март модел iPhone 5se. Основният минус на iPhone 6s Plus със сигурност е свързан с неговия размер – както писахме, употребата на телефона с една ръка е предизвикателство, което е свързано и с големите странични рамки около дисплея.

Препоръчани оферти

 • Според мен при положение че процесора на S ката е с 70 % по мощен от на 6 цата /а графичния чип с 90 % и май е най мощния за 2015 г / би било добре да се направят промени и по дизайна на S ката .....
  gergoff
 • Розовото злато определено бе много коментирано при анонсирането на моделите 6s и 6s plus, но определено в България при започването на продажбите на споменатите два модела по-търсени бяха други цветове.
  gog88
 • [Quote]Вито, който иска да се гъзарее, както ти се изразяваш,[/Quote] Колегата в първия пост заговори за гъзареене, аз просто му отговорих. Розово злато определено хваща окото...
  Вито
 • Аз затова го ползвам без кейс, за да се вижда, на дупето "s"- ката, иначе как ще знаят, че съм се изръсил с 1400$... Написах на старият ми 6 plus с фулмастер буквата "s" и го продадах за 1450$ - човека естествено не забеляза разликата, че е старият модел, щото то друга разлика няма, пък "s"-ката го има написано (нали го написах с фулмастер)...50$ кяр:) Ъкъл бе, Акъл...
  Holon
 • Вито, който иска да се гъзарее, както ти се изразяваш, просто си купува телефон в цвят розово злато. Това е достатъчно, няма смисъл да се показва гърба за да се види буквата s.
  gog88
 • Той, човека, не е наясно много за какво говори, защото коментира ревюто на 6S Plus, а имал 6 и 6S. При положение, че не прави разлика между двата модела, защо изобщо да му коментираме изцепките се чудя...
  algor
 • Смартфона е ултра-портативен компютър. Определящата характеристика за всеки компютър са неговата производителност, включени в конфигурацията периферни устроиства, степен на защита от външни въздействия, ергономичност, MTBF, автономна работа от батерията и т.н. Извивките по кутията нямат значение; боята на кутията няма значение. По основните показатели 6s Plus се различава съществено от 6 Plus. Микроелектрониката не е модно ревю. Глупаво е да очаквате един смартфон да прилича на чепиците на малкият Мук, а следващия на бомбетата на Карлсон. Модата е жертва на функционалност, с цел да се стимулират продажбите. Едва ли някои от нас иска това. Стимулирането на продажбите на компютърни устроиства се движи от моралното им остаряване.
  A4i
 • Човека говори, че става за фукня. За това го питам как някой ще разбере, че си с s? Ще си ламинира характеристиките и ще ги слага под телефона ли, какво?
  Вито
 • Хардуерната разлика, не е ли достатъчна?
  NickRey
 • Знам го това, но това не променя факта, че всъщност разлика няма... :)
  Вито
 • Отдолу на гърба на телефона, където е надписа iPhone, под него в квадратче има едно [B]S[/B].:D Те тва е разликата...:D
  Ванката
 • Кое е за газария, след като видимо нама разлика между двата? Как ще разбере някой, че си с 6s,а не с 6?
  Вито