Путин не дава на операторите популярни честоти за 5G

Путин не дава на операторите популярни честоти за 5G

Руските оператори, които искат да изградят 5G мрежи в страната, се сблъскаха с нова пречка – Владимир Путин се е съгласил с позицията на Съвета по безопасност, че честотите в диапазон 3.4 – 3.8 GHz не трябва да се освобождават за употреба от мобилните мрежи от следващо поколение. Според руското издание "Ведомости" авторите на писмото са посочили, че е невъзможно честотният ресурс да се използва едновременно за 5G и за нуждите на военните.

Тези честоти са сред най-популярните за употреба от 5G мрежи в световен мащаб, а широката достъпност ги направи и приоритетни за поддръжка при разработката на крайни устройства. През април заместник-премиерът на Руската федерация Максим Акимов помоли Путин да поръча освобождаване на честотите в обхват 3.4 – 3.8 GHz за 5G. Те се ползват от руското министерство на отбраната и от Роскосмос. По-късно, в отговор на концепцията за развитие на 5G, от министерството заявиха, че все още е рано за освобождаването им.

Междувременно руското правителство започна да проучва близкия обхват 4.4 – 4.99 GHz, а министерството на съобщенията дори предложи той да се разглежда като приоритетен. Макар и близък до 3.4 – 3.8 GHz по технически характеристики този обхват има няколко съществени недостатъци – за него има малко оборудване, а според представител на оператора "Мегафон" масовото предлагане на такова ще стане едва след 5 – 7 години.

В допълнение, 4.4 – 4.99 GHz се ползва за оборудването на борда на самолетите, което допълнително ограничава възможностите за употреба. Представители на местни оператори предупреждават, че Русия създава ексклузивен сценарий за технологично развитие, който ще включва много по-скъпи мрежово оборудване и крайни терминални устройства. Ползването на редки честоти поставя под въпрос и успеха на комерсиалните 5G мрежи, което на свой ред ще се отрази на много други отрасли от икономиката, смята представител на "Вимпелком".

Източник: Ведомости

Оферти на деня