Qualcomm и Niantic работят по умни очила

Qualcomm и Niantic работят по умни очила

Въпреки че технологичните компании имат голям интерес в сферата на очилата с добавена и виртуална реалност (AR/VR), все още няма краен продукт, който да предлага богата функционалност и да е наличен за масовия потребител. Поредният производител, който обяви намеренията си в тази област, е компанията създател на Pokemon Go – Niantic Labs, която ще си сътрудничи с Qualcomm в това направление.

За целта ще се използва референтен хардуерен дизайн на Qualcomm с комбинация от специализиран софтуер и облачни услуги. Очилата ще са базирани на обявения по време на конференцията Snapdragon Tech Summit чип Snapdragon XR2, който е предназначен за AR/VR очила. Надяваме се, че за разлика от наличните към момента модели Magic Leap и HoloLens 2, бъдещият продукт на Niantic ще бъде по-достъпен.

Платформата XR2 е първата от типа за разширена реалност (XR) с 5G поддръжка, което ще предостави надежден начин за получаване и изпращане на данни в реално време без забавяне. Niantic има сериозен опит в областта на технологиите за добавена реалност (AR) при мобилния гейминг, което логично завишава очакванията ни. Изглежда Niantic и Qualcomm планират да предоставят достъп до архитектурата и на външни разработчици, но на този етап все още няма информация кога можем да видим на пазара очила с нея и на каква цена.

Източник: CNET