Qualcomm иска да спре производството и продажбите на iPhone в Китай

Производителят на чипове за мобилни телефони Qualcomm заведе няколко дела срещу Apple в китайския съд за интелектуална собственост в Пекин. Основното искане на Qualcomm е да се наложи пълна забрана за производство и продажба на iPhone в най-многолюдната държава в света. Специалисти смятат, че това е най-сериозният удар в ожесточената съдебна война, която двата концерна водят от месеци в глобален мащаб. Според компанията от Сан Диего Apple е нарушила редица нейни патенти, за които упорито отказва да плаща.

Делото представлява сериозна заплаха за компанията от Купертино. Както е известно повечето техни устройства се произвеждат в Китай, а освен това именно там е и най-големият пазар за iPhone в света. За миналата година този регион е имал дял от 22,5% в общия оборот на Apple. Съдебните искове на Qualcomm са базирани на три есенциални патента, които засягат управлението на потреблението на енергия и технологията Force Touch. На свой ред Apple заявява, че винаги е искала да плаща справедливи и разумни такси за патентите, които ползва. Според компанията Qualcomm никога не е поставяла под въпрос тези патенти в досегашните преговори.

Източник: Bloomberg

 • Quallcomm искат и те да цуцат от баницата, ама не става:))) Най-много Апъл да ги купи, ако се обясняват още малко, хихих! А процесорите им ще ме прощават, ама са зле. А пък тази година А11 направо ги отвя!
  strikercho
 • Qualcomm си пускат сорс кода и можеш да си модифицираш телефона както си искаш, да му слагаш други варианти на Андроид, да регулираш процесора, рама, да спираш реклами,да оптимизираш батерията, ама наистина, а не фалшиво, процес по процес. Затова ги харесвам. Едно руутване си е мъка при Mediatek, Spreadtrum (страшно евтин, но хаби ток като ламя) и особено Kirin. Най-много някой олекотен стоков РОМ, други версии, неофициални ъпдейти забрави.
  tzincbg
 • Apple, искат - не искат, ще трябва да плащат високите такси определени от Qualcomm. Както ние (като общност) плащаме високи такси на Apple за устройствата им. В същото време ми е много чудно, ако се случи някакво примирие, и Qualcomm смъкнат таксите надолу (съмнявам се това някога да стане), дали Apple ще понижат цената на техните устройства, или ще я вдигнат още повече. Как мислите? Дали Apple ни стриже заради високите такси, които плаща на китайците? Аз не мисля, че това е причината, но знам ли. Мисля, че американците ще си вдигнат цените още повече, не за друго, а защото просто ще са спечелили войната, и ще имат още по-голямо самочувствие. Иначе много ми се иска Qualcomm да спечели. Колкото и подли да са, Apple са 100 пъти по-подли от тях и заслужават някой да започне да ги мачка, докато се осъзнаят. Дано Китай не заеме страната на Apple.
  Wallker
 • Qualcomm са големи тъпанари. Доста си хвалят Gigabit LTE модема в SD 835 и плюят Intel като ненормални. Ще имат нов модем с 1,2 Gbps (X20 мисля, че ще се казва), който ще дойде чак догодина. Huawei вече имат такъв модем в Kirin 970 и ще бъде представен днес след 15 минути. Exynos-а е доста напред с агрегацията на честоти (сегашния им може до 5 и догодина новият им чип ще може да агрегира до 6 честоти) и от миналата година имат собствени ядра в процесорите си (не са напълно Cortex на ARM).
  Dubspace
 • Тея всяка година си пробват късмета, без успех! Никога не съм ги харесват тея, чиповете им са пълен въздух под налягане. Ако взимам телефон предпочитам да е с Ексиноса или дори както в сегашния ми с Кирин. От тях досега никой не се е оплаквал и се държат много по-читаво. Но големия маркетинг си казва думата.. :)
  sladyrko
 • Хахаха Qualcomm видяха как А11 им смаза сегашния и следващите няколко поколения чипове и търсят всякакъв начин да спрат разпространението му. :D
  foxfury