Qualcomm с нови 5G решения

Qualcomm с нови 5G решения

По време на презентацията си на тазгодишното издание на IFA Qualcomm сподели визията си за безжично бъдеще, като загатна за някои нови продукти и решения. На първо място това е чипсет от серия Snapdragon 4xx, който ще бъде представен през първото тримесечие на идната година и ще включва 5G модем.

Сред първите производители на смартфони, които ще пуснат устройства с него, ще са Motorola, Oppo и Xiaomi. Чрез новия чипсет ще са възможни още по-достъпни телефони с възможности, които засега са налични в устройствата от среден клас. От Qualcomm предричат, че през 2022 ще бъдат доставени над 750 милиона 5G смартфона, а този брой ще надмине 1 милиард до 2023.

И лаптопите ще се сдобият с 5G чрез новото второ поколение на чипсета Snapdragon 8cx, който ще е с консумация 7W и ще е с до 18% по-бърз спрямо 10-о поколение Intel Core i5 процесорите. Производителността на ват ще бъде с 39% по-висока.

Първото устройство с новата платформа ще е Acer Spin 7, чиято батерия ще издържа до няколко дни с един заряд. Той ще поддържа 5G свързаност в честотните ленти mmWave и sub-6 GHz, както и Wi-Fi 6.

Новият чипсет ще може да възпроизвежда съдържание на вградения дисплей и на до два външни с резолюция до 4K. Вграденият Spectra ISP поддържа до 32-мегапикселови сензори и запис на 4K HDR видео. Освен това се поддържат звукови технологии за премахване на ехо (Echo Cancellation) и потискане на шума (Noise Suppression), което би трябвало да се отрази добре на качеството при разговори.

Чипсетът се произвежда по 7-нанометров процес и включва осем процесорни ядра Kryo 495 и графичен ускорител Adreno с поддръжка за DirectX 12. Налични са 5G модем X55 и LTE X24. Освен това се поддържат технологиите Wi-Fi 6 и Bluetooth 5.1 с aptX HD.

Qualcomm представи още и новия си Bluetooth звуков чипсет QCC514x за безжични слушалки. Той е първият с технологията Qualcomm Adaptive ANC и е предназначен за компактни напълно безжични слушалки.

Технологията за адаптивно шумопотискане може безпроблемно да преминава през различни режими на гласови разговори, музикален плейбек, задаване на команди и т.н. Автоматично се настройва силата на шумопотискането в зависимост от околната обстановка.

Източници: Qualcomm (1), (2), (3)