Qualcomm ще атакува ултрабуците със Snapdragon 1000

Qualcomm ще атакува ултрабуците със Snapdragon 1000

След като стана ясно, че Qualcomm ще пусне чипсета Snapdragon 850 за устройства с Windows on ARM, се появи и следващата информация, която показва амбицията на компанията да стъпи по-сериозно на пазара на устройства с Windows. Сайтът WinFuture е успял да се сдобие с документи, които показват, че Qualcomm усилено набира персонал за разработка на следващия си процесор на Windows on ARM, който ще се казва Snapdragon 1000.

Очакванията са той да се появи в края на настоящата или началото на следващата година, а амбицията е за сериозно повишаване на производителността. За момента все още няма конкретни данни за параметрите на бъдещия чипсет, но според WinFuture по него се работи още от миналата година и целта е да се постигне производителност, която да е сходна с тази на решенията на Intel. Информатори на WinFuture са споделили, че вече има работещи прототипи на компютри с тестови процесори и че те са разработени съвместно с водещ производител на хардуер.

От тестовете е станало ясно, че новият процесор консумира 6.5 вата енергия, което е значително повече от Snapdragon 845, който при максимално натоварване на всички компоненти стига до 5.5 вата. Това означава, че процесорът има повече ядра на по-висока тактова честота. Консумацията на Intel Core i7-7y75 например достига до 7 вата. Според слуховете първият продукт със Snapdragon 1000 ще е на ASUS и вече се разработва под кодовото име ASUS Primus.

Източник: WinFuture