ZTE ще плати 1 милиарда долара глоба за отмяната на санкциите

Според информация на Reuters ZTE ще трябва да заплати глоби в размер на 1 милиард долара, да замени целия борд на директорите си и да допусне външни контрольори в компанията. Това ще е цената, която компанията ще е принудена да приеме за отмяната на наложените им от САЩ санкции, които застрашиха самото съществуване на втория по големина телекомуникационен концерн в Китай. Към момента загубите от ембаргото се изчисляват на над 3 милиарда долара.

В момента американският министър на търговията Уилбър Рос е в Пекин и в рамките на неговата визита се финализират последните детайли по споразумението. Според източниците на Reuters ZTE ще трябва да замени борда на директорите в рамките на 30 дена, а друго условие е да се допусне външен контрол върху търговската дейност. Размерът на финансовите санкции все още се дискутира и не е уточнен напълно.

Според Reuters реалният размер на глобата ще е около 1 милиард долара, а извън това ZTE ще трябва да държи още 400 милиона в ескроу сметка в американска банка. Всичко това още не е финализирано, защото САЩ искат от Китай отмяна на наказателните мита върху американската селскостопанска продукция и властите в Пекин използват това обстоятелство за постигането на по-изгодна сделка за ZTE.

Източник: Reuters