Qualcomm Snapdragon 690 предлага 5G свързаност и за по-евтините телефони

Qualcomm представи най-новия си мобилен чипсет, Snapdragon 690, а той е и първият от серията, който поддържа работа с 5G мрежи. Новото предложение се произвежда по 8-нанометров процес и е комбиниранф с познатия ни 5G модем X51.

Поддържат се режимите SA и NSA, както и честотният диапазон sub-6Ghz, като липсва поддръжка за честотите mmWave, която остава запазена за по-високите класове чипове. Използваният графичен ускорител е Adreno 619L, като се постига 60% по-висока производителност спрямо Snapdragon 675 в това направление.

Централният процесор включва ядра Kryo 560 с тактова честота до 2GHz, като тук подобрението в производителността е с 20%. Чипсетът поддържа запис на HDR видео при резолюция до 4K и 30 кадъра в секунда, както и изображения до 192MP. Интегрирана е и нова технология за видео енкодинг, с която се постига по-добро качество при стрийминг през бавна връзка.

Snapdragon 690 може да работи с екрани с честота на опресняване до 120 херца при резолюция Full HD+ и поддържа технологията за бързо зареждане Quick Charge 4+. По отношение на свързаността е налична още Wi-Fi 6 чрез анонсираната наскоро система FastConnect 6200.

Чипът разполага с пето поколение AI Engine, наречен ARCSOFT, който ще въведе редица подобрения, включително при превключване между обективите и по-ефективно прилагане на филтри. Първите устройства с новия чипсет ще се появят още през второто полугодие на настоящата година. Сред производителите, които планират подобни продукти, са HMD Global, LG, Motorola, Sharp, TCL и Wingtech.

Източник: Qualcomm