Qualcomm Snapdragon 855 ще включва и 5G модем

Германският журналист Роланд Куанд публикува в Twitter, че Qualcomm вече работят по следващия си флагмански процесор, който ще се нарича Snapdragon 855. Той ще съдържа и 5G модема SDX50, а пълното име на разработката ще е Snapdragon 855 Fusion Platform. Самият Куанд е намерил информацията във финансовите отчети на японския телеком Softbank.

За момента не е ясно защо Qualcomm използват определението Fusion на мястото на досегашното Mobile Platform. Досега единствено Apple използваше това наименование за своя чипсет A10, който беше представен през 2016. Вероятната причина е наличието на новия 5G модем, който ще е сериозен ъпгрейд спрямо сегашното поколение. Очаква се Snapdragon 855 да бъде произведен по 7-нанометров процес, а за първите устройства с него ще трябва да изчакаме до следващата година.

Източник: Twitter

 • [Quote]hrissstooo: Представи си че си купуваш флагман за 1600лв и следващата година пускат 5G.[/Quote] В същата ситуация бях с S4, когато го купувах нямаше 4G мрежи, а телефона поддържаше. 3 години по-късно решиха да пускат мрежата, а се оказа, че Samsung превантивно са "скрили" опцията за 4G, защото M-Tel (CSC-то е MTL) нямаше това по подразбиране това и трябваше да се набират кодове за тайни менюта, от където да си активираш опцията LTE/WCDMA/GSM. Половин година по-късно в един от ъпдейтите най-накрая получихме официално 4G в менюто с настройки за избора на мрежата, ама беше след дъжд качулка. Така, че не вярвам да е по-различно с 5G-то дори още сега да има апарати с 5G, докато стане масово и ползотворно сигурно ще смениш поне 2 апарата през това време.
  centur
 • А новият HTC щял да бъде с 5G модем
  more_bg
 • Не. Защото не се знае още какво ще пуснат. Много по-вероятно е когато масово навлезе, да трябва друг чип и той да е по-мощен и по-изгоден. Плюс това за какво са ни на тия телефони гигабитови скорости. То флаш паметта няма да съумее да запише файла толкова бързо. За 4к видео стига и качествено 4g.
  tzincbg
 • Представи си че си купуваш флагман за 1600лв и следващата година пускат 5G. Няма ли да ти е тъпо, че няма да може да го ползваш ?
  hrissstooo
 • То засега няма особен смисъл - нито окончателните стандарти са готови, нито операторите - само изсипваш торба пари за чипа...
  tzincbg