Remix OS е базирана на Android платформа за x86 компютри

Remix OS е базирана на Android платформа за x86 компютри

Jide е компания, която реализира успешна кампания в Kickstarter за финансирането на Remix Mini – малко устройство, което осигурява възможност за ползване на Android с всеки екран с HDMI интерфейс. Става дума за модифицирана версия на платформата на Google с име Remix OS, която прилича много на компютърна операционна система и осигурява възможности за продуктивност, каквито би трябвало да има и Chrome OS. Поддържа се и изтеглянето на приложения от Google Play. Добрата новина от последните дни е, че компанията реши да пусне за безплатно изтегляне Remix OS и тя е съвместима с почти всички x86 компютри.

Според Jide платформата ще бъде полезна на потребителите от развиващите се пазари, тъй като има ниски хардуерни изисквания и може да се изпълнява от USB памет. Минималните изисквания са USB 3.0 флаш памет с файлова система FAT32, капацитет поне 8GB (с препоръчителна скорост на запис на данни от 20MB/s) и компютър, който поддържа зареждане на системата от USB. В момента Remix OS 2.0 е базирана на Android Lollipop, но евентуално ще получи ъпгрейд до Marshmallow. Очаква се първата тестова версия да бъде достъпна за безплатно изтегляне от 12 януари.

Източник: Jide

 • Remix OS е базирана на Android_x86, който от своя страна може да се инсталира и dual-boot с друга операционна система. Ето и инструкциите как да се направи такава инсталация с Remix OS: https://www.reddit.com/r/RemixOS/comments/40htwc/you_can_have_remix_os_on_a_partition_of_a/
  kpo
 • Няма такава опция - работи само от флашката. Иначе стартирането е бързо, но първия път се бави доста, докато създаде необходимите файлове.
  chilko
 • много си е добре стига да може да се инсталира директно на харда като втора ОС
  angel74
 • Удобна тестова среда за автори може би. А за обикновените потеребители лека, бърза и непретенциозна към хардуер ос с достъп до огромна библиотека от приложения. Само че вече на по-мощната, по-модулна и по-гъвкава х86 платформа. Сред "не-компютърните" хора десктоп Линукс няма популярност, нито има изгледи да добие, докато Андроид е познато име, което не респектира.
  RadoInc
 • Идеята e на стари и/или слаби x86 компютри да използваш някой от приложенията от play store. Не е зле да има разнообразие.
  vladovn