Рен Жънгфей: Huawei ще оцелее и в по-тежък сблъсък със САЩ

В рамките на срещата на Световния икономически форум в Давос основателят на Huawei Рен Жънгфей отправи ясно послание към политици и бизнесмени - компанията може да се справи и с по-враждебни действия от страна на САЩ. "След като придобихме опит през миналата година и заздравихме екипа, смятам, че сме по-уверени, че можем да издържим на последващите атаки", заяви Рен.

Според него бизнесът на китайската компания е останал силен след добавянето й през миналата година в черния списък на САЩ. Рен изтъкна, че санкциите не са засегнали Huawei сериозно и в случай на бъдеща ескалация на ситуацията влиянието на мерките върху работата на компанията няма да са значителни.

Рен каза на присъстващите в Давос, че не смята, че надигащият се сблъсък при технологиите ще доведе до създаването на две отделни системи, които са контролирани от различни световни сили. Според него науката води до една истина, а развитието на технологиите е за добро.

Що се отнася до страховете около изкуствения интелект Рен смята, че е необходимо сериозно прочуване как ИИ може да се ползва за благото на обществото, и е съгласен, че трябва да бъдат създадени правила какво може и какво не може да се проучва около технологията.

Източник: Mobile World Live, CNN