RIM PlayBook ще работи с двуядрен чипсет TI OMAP 4430

RIM PlayBook ще работи с двуядрен чипсет TI OMAP 4430
Първият таблет на RIM впечатли всички, които успяха да го изпробват по време на CES 2011. С покупката на QNX и софтуерната й платформа, изглежда, компанията направи правилен стратегически ход. Софтуерът на QNX е на пазара още от началото на 80-те години на миналия век и това си казва думата по отношение на производителността на системата, която поначало е проектирана за използване в устройства с ограничени хардуерни ресурси.

По отношение на PlayBook обаче последното вече не е така. Досега не беше известно какъв точно хардуер задвижва таблета, но за щастие това се промени. По време CES 2010, Texas Instruments потвърди, че устройството работи с двуядрения чипсет OMAP 4430, всяко ядро от който работи с тактова честота 1GHz. Таблетът ще е първият продукт, който ще използва този процесор, така че в хардуерно отношение ще е достатъчно интересен за ентусиастите. След NVIDIA Tegra 2 това се очертава да е вторият двуядрен чипсет, който ще достигне до пазара, но скоро трябва да видим предложенията и на компании като Qualcomm, Samsung и ST-Ericsson.

Този чипсет скоро може да се появи и в смартфоните на RIM, според думи на шефа на компанията Майк Лазаридис. В интервю за PC Magazine той твърди, че RIM ще предложи телефони с двуядрени процесори и новата, QNX базирана операционна система, която задвижва и PlayBook, но ще е с оптимизиран за по-малки екрани интерфейс. Бъдещите телефони с QNX евентуално ще могат да работят и с Java приложенията за BlackBerry. Лазаридис твърди, че компанията има десетгодишен план за развитие и затова не бърза да предложи от т.нар. супертелефони и не се чувства притисната от конкурентите. Шефът на RIM твърди и че сегашното поколение от двуядрени мобилни процесори все още не е готово за телефони, тъй като не може да осигури желаната комбинация от време за автономна работа, тегло, размери и цена на тези устройства.

http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2375288,00.asp