Ето първите телефони с BlackBerry 10, RIM се прекръсти на BlackBerry

Ето първите телефони с BlackBerry 10, RIM се прекръсти на BlackBerry
Няма да е пресилено, ако кажем, че настъпи моментът на истината за RIM. След месеци разработка и неколкократно отлагане на премиерата заради технически трудности, канадците са готови да предложат на потребителите платформата BlackBerry 10 и новите устройства с нея. Това може да се окаже и повратен момент в историята на компанията, тъй като от успеха на новите продукти ще зависи бъдещето й. Залогът е изключително голям, затова и през последните седмици и месеци слуховете за възможността за продажба на RIM се завръщаха периодично.

Компанията наистина ще впрегне всичките си усилия, за да гарантира успеха на BlackBerry 10 и след премиерата, която ще се състои едновременно в няколко точки на света, ще продължи и с излъчването на първата реклама за BlackBerry по време на Super Bowl. За платформата голямо значение имат и авторите на софтуер и външните услуги, които ще са достъпни през нея, и RIM полага неимоверни усилия, за да стимулира създаването на приложения за BB 10, и през последните дни не липсваха новини в тази област. Компанията дори обяви, че ще промени името си на BlackBerry, което допълнително подкрепя опитите за завръщане на пазара на смартфони. Днес стана ясно, че в началото за потребителите ще са налични над 70 000 приложения, което определено е впечатляващо за нова мобилна платформа.

Вече видяхме BlackBerry 10, когато компанията я показа за пръв път миналата година, и на пръв поглед няма особени промени в интерфейса. Той разчита на жестове за управление и превключване между активни приложения и входяща кутия, интегрираща различни начини за комуникация (поща, Twitter, Facebook, LinkedIn), и едва ли ще бъде изненадващ за притежателите на таблета PlayBook. Това е така, защото BlackBerry 10 е базиран на платформата QNX, която е в основата на софтуера, задвижващ и таблета. Софтуерът има много сериозни възможности за многозадачна работа и изглежда, RIM са се възползвали максимално от тях.

Първите два телефона с BlackBerry 10 получиха своята премиера днес, но те така или иначе не бяха тайна от известно време. BlackBerry Z10 залага изцяло на сензорен екран за управление, докато Q10 добавя към сензорния екран и познатата хардуерна QWERTY клавиатура. Първият ще се предлага в черно и бяло и разполага с 4,2" дисплей с резолюция 1280 x 768 пиксела (пикселна гъстота 356 ppi), двуядрен процесор, 2GB RAM и две камери - 8МР и 2МР. Продажбите му в Англия започват още утре. Вторият на свой ред залага на 3,1" дисплей с резолюция 720 x 720 пиксела и на специално покритие на задния панел, което според компанията се използва за първи път.

 • Тука не става въпрос за това дали върви системата... ясно е, че ще върви... Предполагам всеки ще предпочете 4 или 8 ядрен проц. както се задават на хоризонта.. Просто телефон с такива характеристики ще ти изкара 4 години без нужда от смяна. Единственото за което завиждам на ББ е новия начин за ънлок на дисплея... От кога си мечтая да не трябва да натискам бутони за да светне екрана, че после да го ънлок :) Много добра идея :) Гледах 20 ревюта и в действителност дори клавиатурата не е толкова добра колкото на демо видеота... Като цяло е телефон за фенове на ББ. Дори това с превлючването на реботен и всекидневен режим на работа не е кой знае какво, мен не ми пречи да си ползвам моя Ноут 2 и за двете. Все пак е добре, че изкочеха с нови неща, колкото по-голяма конкуренция и нови неща излизат, толкова по-добри стават и останалите операционни системи. Като цяло за битка може да се говори между ББ и Уин 8.. И пак ще е на база фенове на марките :)
  sladyrko
 • Не съм съгласен. Има немалко новости в софтуера, дори спрямо андорид и iОS. Дисплей с диагонал 4,2 е изключително удобен, никога не съм искал да нося чехъл в джоба. Повече от 5\" според мен е излишно, а работата която върши не се оценява по диагонала. Минус наистина е цената, която може да се окаже бариера пред продажбите и това, че апликациите след \"излизане\" остават като уиджети. От ревютата, които четох така батерията си отива с до 5 часа по-бързо от тази айфона, който знаем, че е с доста скромен ампераж. За процесор, РАМ и т.н. хардуер не бих плюл, защото не са малко примерите как една добра ОС върви добре и на тостер!
  spe
 • Освен върлите им фенове,абсолютно не виждам кой ще се прехласне по тия телефони.Нищо ново не предлагат,доста слаби характеристики,малки дисплеи и т.н и т.н....Цените доста солени също.а и както отбеляза по-долу колегата,какви чудеса предстои да излязат тая година...Мдааа,трудно е в днешни времена да се задържиш,доста трудно,май няма да ги бъде,да се концентрират над таблетите си,много ми харесват там;)
  revoz
 • Приложения може и андроидски да се инсталират, но поне засега вървели супер зле: http://www.theverge.com/2013/1/30/3929760/blackberry-z10-review
  mkpetrov
 • Според мен и BB ще замине за там... В Сащ ще е достъпен Март/Април.. Ако Самсунг си пуснат горе доло тогава новите флагове... Които се очаква да са мега яки, Htc след няколко седмици ще пусне своя Флаг, Остава само Ейпъл.. Като цяло тая година се очакват неземни телефони и не съм сигурен, че BB ще се издигнат отново.. А и цената му е доста скъпа - 500 долара без договор.. За такъв малък дисплей, малко приложения, и не толкова задоволителни характеристики спрямо това което се задава близките дни :)
  sladyrko
 • Windows phone замина в историята !!! Където и винаги е бил!
  dellos
 • [Quote]Ако инфото, че скъпите специални ББ пакети ще останат по избор за определени клиенти със специфични изисквания към сигурността са истина,[/Quote] Не е истина. Плащаш си, ако искаш BIS, както преди. Oфициално го потвърдиха преди време.
  aPhone
 • Момчета, забравяте най-важното. Не гледахте ли клиповете преди да коментирате. Ако тази ОС наистина поддържа истинска многозадачност, която да не цеди батерията за половин ден ще бъде най-голямото завръщане в бизнеса. Нокия гризе нокти в момента(whistle) Ако инфото, че скъпите специални ББ пакети ще останат по избор за определени клиенти със специфични изисквания към сигурността са истина, то аз предричам сериозно присъствие на марката при частните клиенти. Тази ОС е много по-комфортна и интуитивна от водещия епъл.
  spe
 • Хубава концепция на втория телефон - най-сетне се сетиха да пуснат qwerty с поносим размер на дисплея.:) И то в комбинация с 1800 mah батерия.(yes)
  mkpetrov