Руски смартфон ограничава следенето на потребителите

Руски смартфон ограничава следенето на потребителите

Руската компания InfoWatch Group, която се управлява от съоснователя на Kaspersky Lab Наталия Касперски, разработва нов смартфон, който цели да ограничи практиката на Google, Facebook и различни приложения да събират разнообразни данни за потребителите. Устройството се казва Taiga и работи с Android, което осигурява достъп до много приложения, но им пречи да събират каквито и да било данни за неговия собственик.

Добавена е и възможност за централизирано управление, например от корпоративен IT отдел, която контролира какви приложения могат да работят в телефона и до какво съдържание имат достъп потребителите. Смартфонът е произведен в Китай, а първоначално ще са налични 50 000 броя за употреба от служителите на руски компании с държавно участие. Компанията гледа и към други пазари като Малайзия и ОАЕ.

Източник: Bloomberg

 • [Quote]То щото Андроид не е на Гугъл, а пък Гугъл не е американска компания, та американското правителство не може да следи никой с андроид.[/Quote] г-н Двутактов, личи си, че си много умен и съобразителен, браво :) (чукча писател, чукча не читател). Нали собствено това е НОВИНАТА която обсъждаме, че компанията на Наталия Касперская е разработила нов софтуер на основата на Андроид, който ограничава практиката на Google, Facebook и на други различни приложения да събират разнообразни данни за потребителите. Тоест, можеш да си ползваш Google, Facebook и другите приложения, но обратната връзка с "кораба-майка" във Вашингтон е скопена. Путин е поръчал 50000 броя от този телефон ("Тайга") и ще ги раздава на държавните служители, с цел укрепване на националната безопасност. [Quote]Vladimir Putin is seeking to reduce Russia’s reliance on companies such as Microsoft Corp. and International Business Machines Corp. amid geopolitical tensions with the U.S. over Ukraine and Syria. Russia gave asylum to U.S. fugitive Edward Snowden, who revealed that the National Security Agency had access to Google’s data centers worldwide, and a local TV channel this year ran a comedy series about an American spy at Russia’s largest natural gas producer Gazprom PJSC. President Donald Trump recently restricted the use of Kaspersky Lab products by U.S. government entities over the firm’s alleged ties with the Russian government. Kaspersky now runs her own business and works in a Kremlin-backed working group on information-technology sovereignty.[u]https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-09-25/natalya-kaspersky-s-snoop-proof-phone-helps-putin-thwart-spies[/u][/Quote]
  Nik_21
 • Голям праз като е със Самсунг. То щото Андроид не е на Гугъл, а пък Гугъл не е американска компания, та американското правителство не може да следи никой с андроид. Между другото, Apple не използваше ли GLONASS?
  г-н Двутактов
 • [Quote]А на Медведев?[/Quote] А край вече с Айфоните, дори и за Медведев. Путин ги забрани за всички висши чиновници, министри и депутати. Едуард Сноудън (знаете кой е) е подшушнал на ушенцето на Путин, че чрез Айфоните ЦРУ следи не само за предвижванията им по Русия, но записва и предава във Вашингтон секретните разговори, които се водят на високо ниво. Медвежонката сега е със Самсунг [Quote]"Эдвард Сноуден рассказал депутатам, что через Айфон за ними подглядывает сам Обама из Вашингтона". [u]http://www.amic.ru/news/227487/[/u][/Quote]
  Nik_21
 • А на Медведев?
  buttman
 • [Quote]Иии, честит 1 април![/Quote]Няма майтап, не е първоаприлска. Просто не следиш събитията в Русия. На държавните служители в Русия им е забранено да притежават Айфони, а на транснационалните компании в САЩ Тръмп е забранил да ползват продуктите на "Лаборатория Касперски". Води се хибридна кибервойна между САЩ и Русия.
  Nik_21