5G мрежите в Китай стартираха с 86 000 базови станции

5G мрежите в Китай стартираха с 86 000 базови станции

Днес официално стартират 5G мрежите на трите основни телекома в Китай, като първоначално потребителите ще имат достъп до мрежите от ново поколение в по-големите градове като Пекин, Шанхай, Гуандун и Шънджън. По наличните към момента данни China Mobile предлага 5G услугите си в 30 населени места, а целта и на трите оператора е да имат покритие в 50 града до края на годината.

Скоростите, които могат да бъдат постигнати през новите мрежи, варират от 300 мегабита до 1 гигабит в зависимост от използваните честоти и технологии. Поради огромните мащаби на страната въвеждането на мрежите от ново поколение се оказва сериозно предизвикателство. Към днешна дата са въведени в експлоатация 86 000 базови станции, а до края на годината се очаква броят им да надмине 130 000.

China Mobile разполага със собствена 5G мрежа, а China Telecom и China Unicom споделят една обща в някои региони с цел по-оптимално разпределение на ресурсите. В повечето случаи се разчита на sub-6GHz честотен диапазон. Потребителският интерес към новото поколение мрежи е голям, като по информация от телекомите са отчетени 10 милиона предварителни регистрации за услугата.

Базовият план за ползване на данни през 5G в мрежата на China Mobile е с месечна такса 128 юана (16.29 евро) и включва трафик от 30GB. Цените достигат до 598 юана (76.1 евро) за обем от 300GB. В страната е налично голямо разнообразие от 5G смартфони, като всички основни производители имат такива предложения. Някои от тях са с цени, близки до тези на 4G устройства от флагмански клас.

Източник: RCR Wireless News

Оферти на деня