Съдебната победа на Apple над Samsung може да е добра новина за Microsoft

Съдебната победа на Apple над Samsung може да е добра новина за Microsoft
Решителната съдебна победа на Apple над Samsung в едно от най-внимателно следените патентни дела на годината може да се окаже в полза и на Microsoft, твърди публикация на Reuters. Това е така, защото много производители на устройства с платформата на Google вече имат стимул да преминат към алтернативен софтуер, който няма да е толкова рисков от правна гледна точка. "Някои от другите производители на продукти с Android като нас вече се подготвят за подобни дела от страна на Apple" е заявил пред Reuters мениджър в голяма китайска компания. Според него делото им е дало насоки в каква посока да насочат усилията си и сега ще се фокусират върху създаването на свой потребителски интерфейс за Android. Въпросната компания разчита основно на платформата на Google, но тенденцията е да диверсифицира продукцията си увеличи дяла на устройствата с Windows Phone от 10% сега до над 30% през следващите няколко години.

На азиатските производители ще се наложи да инвестират в допълнителни модификации на Android, но някои анализатори смятат, че пред по-малки компании от екосистемата на платформата като Sony, HTC и Motorola предстоят трудни времена. "Те са изправени пред увеличаващи се производствени разходи и по-висока входна бариера в екосистемата на Android. Освен това са застрашени от подобни дела" смята Сео Уон-Сеок от корейската компания Korea Investment & Securities.

http://www.reuters.com/article/2012/08/26/apple-samsung-microsoft-idUSL2E8JP2NV20120826

 • Да се оправят
  nairobi
 • И Майкрософт и Нокиа адски много закъсняха. За да се върнат в играта, трябва нещо различно да предложат компаниите. Нокиа нямат какво, Майкрософт могат да предложат съвместимост с това, което доминират - x86-64 пазара на софтуер. Обаче: 1. Windows RT не предлага това и идва въпроса кой ще си избере тази екосистема при развити други две, знаете ги кои са. 2. Пълноценен Windows 8 в таблети/телефони, при който обаче се появява следния проблем. Тоя коз, с тия legacy прорами е само на приказки, реално този софтуер не е писан за работа с тъч, иска прецизноста на мишка, клавишните комбинации на клавиатура, с други думи ако се търси мобилно решение за пълноценен windows - един лаптоп звучи като доста по-добро предложение. Единствения коз на Майкрософт май верно ще се окаже падението на Андроид, което е адски трудно да си го представи човек.
  osama11
 • Според мен, Nokia модата отдавна отмина в България за сметка на Apple и iPhone модата. Всеки човек, разхождащ се по улиците на София и забелязвайки дребни нещица ще ти каже същото.
  Wishmak3r
 • Ако малоумните к*пелета от Microsoft и Nokia тръгнат да диктуват иновативността и пазара, право си вадя старата Motorola V60i и тегля една майна на смартфоните. Тези идиоти не трябва да се взимат на сериозно. Все пак говорим за Microsoft, за всяко що годе кадърно нещо което направят, усират 5000. Nokia са си Nokia: надценени и арогантни боклуци. Но не забравяйте, че тук винаги има почва: Чалгата и Nokia винаги ще са на мода в България.
  agroman12
 • Гугъл още не са извадили голямата сопа, но и това ще стане и тогава епъл няма да има къде да се скрие. Нахапаните разчитат да ограничат разпространението на андроид в Америка, защото понесоха сериозен удар именно там - през 2009 ябълките държаха близо 70% от пазара, сега процентите са паднали повече от половината и андроид държи към 60% от пазара с тенденция за увеличаване до към 70% в края на година, като лъвският пай който отхапа андроид беше точно от баницата на Епъл. От всички производители, които слагат андроид в телефоните си самсунг продават най-много. Знаейки това епъл се насочи към тях, като за арена на съдебният спор избраха Щатите не случайно - патентното право там всъщност е доста криво и съдят Корейска компания на своя територия, което допълнително ги улеснява. Ако този патентен спор беше в Европа епъл щяха да спечелят милиард ама друг път. Когато гугъл обаче се намеша в спора (а това май вече стана) ще стане доста интересно, защото така ще се съдят две американски компании в американски съд. И колкото и да им е криво патентното право на американците ще трябва да мерят с един аршин.
  vinse
 • Наистина звучи много сектантски. :) Но всеки, който има компютър с уиндоус, рано или късно ще мине на WP 8 и там ще си остане. :)
  makeno
 • На много хора не им се вярва, но Майкрософт и Нокиа ще определят новия световен ред в моблния бизнес. Колкото и сектантски да звучи.
  asenna5