Sailfish OS обещава подобрен мултитаскинг и лесен интерфейс

Sailfish OS обещава подобрен мултитаскинг и лесен интерфейс
Финландската стартъп компания Jolla (чете се йола), която поднови работата по платформата MeeGo, обяви първите подробности за операционната система, по която работи, и показа за пръв път нейния интерфейс. Системата с отворен код се нарича Sailfish и ще се появи в различни устройства, включително смартфони, умни телевизори, автомобилни системи и таблети. Днес беше представена и сделка със ST-Ericsson за използване на процесорите NovaThor на компанията в първите продукти със Sailfish, както и сделка с финландския оператор DNA за предлагане на първите смартфони с платформата.

Сред основните възможности на Sailfish е способността за подобрена многозадачна работа, изразяваща се в едновременната работа на много приложения и дори възможност за взаимодействие с тях от началния екран. Ще можете например да поставите на пауза музикалния плеър или да прекъснете активен разговор, без да се налага да отваряте съответното приложение, тъй като информацията ще е достъпна директно върху основния екран. Така платформата ще се опита и да намали броя на жестовете, необходими за достъп до информацията. Интерфейсът включва и функция, наречена Pulley Menu за още по-бърз достъп до статус съобщенията и лесна персонализация.

Налице е и лесна съвместимост с приложения за Android - според компанията много от тях ще могат да работят директно без никаква промяна. Все пак ще са нужни някои модификации, за да могат те да се възползват максимално от възможностите на Sailfish, а за най-добри резултати е добре приложенията да бъдат портнати към нативен QT/QML код. Ще се поддържат и HTML5 технологии. На разположение е и SDK пакет с отворен код, който включва Mer Core, Qt Creator, Jolla UI компоненти, Sailfish UI framework и интерфейсите за приложения Sailfish.

Демонстрация върху Nokia N950 може да видите тук:
http://www.katsomo.fi/?progId=154747

 • Ново видео, сега видях приликите с meego, изглежда добре и интересно.http://jollatides.com/2012/11/21/sailfish-ui-1st-hands-on-preview/
  thorpune
 • Не ми допада като цяло, въпреки че има тук-таме нещо интересно. Напомня леко за MeeGo-Harmattan-а на Нокия който обожавам, но в никакъв случай не ме остави с такова добро впечатление като това когато за първи път видях Н9-ката и софт-а му в действие.;) Мамка му, само като се сетя и почвам да псувам заради т'ва че го зарязаха от Нокия...
  A.M.K.
 • говориха много за китай, а освен това наскоро направиха алианс, който е базиран в хонконг. казаха, че искат да направят sailfish третата екосистема в китай. http://www.mobilebulgaria.com/news/view.php?id=24613
  chilko
 • Не знам къде при представянето си видял/чул тази информация за фокуса върху китайския пазар, но не мисля, че ще се окаже вярна. Говореше се, че първото устройство ще е бюджетно и наистина се надявам да е така. Успех на платформата, екипа и компанията.
  Wishmak3r
 • Аз не схванах как се затварят приложения, като web os ли ? Освен това показват макс. 3 отворени приложения, ако са 6 например как се събират в екрана, като wp вертикално или ?
  thorpune
 • ето демо върху n950 http://www.katsomo.fi/?progId=154747
  chilko
 • Най-вероятно използва Myriad Alien Dalvik, който беше демонстриран на n900 преди няколко години. В андроид като цяло приложенията вървят доста по-бавно заради виртуалната машина (Dalvik). Затова е опция за разработчиците да портнат приложенията си на QT, който има прекрасна поддръжка в Mer. Най-вероятно ще може да върви на n9 и n900 стига да са направили adaptation layer.
  vakkov
 • защо не щом има съвместимост и с android. остава да разберем и дали ще може да се инсталира в n9 или други съществуващи модели. от представянето обаче останах с впечатлението, че фокуса им е китай.
  chilko
 • Зависи от производителите - предлагането определя търсенето. Ако не им изнася, естествено няма да се популяризира.
  mkpetrov