Samsung e домакин на финалната среща за 5G стандарта

Samsung обявиха, че до края на тази седмица ще бъдат избрани подходящите стандартни технологии за комерсиализирането на мобилните мрежи от петото поколение. Това ще се случи в рамките на конференция в Бусан, чийто домакин е корейската компания. В събитието участват около 1500 експерти от всички сфери на индустрията. Сред тях са производители на чипсети, на мобилни устройства и мрежово оборудване.

Големи оператори като Verizon, AT&T, NTT DoCoMo, KT и SK Telecom също участват дейно в срещата. По време но конференцията, която ще приключи на 25 май, работни групи в пет различни области ще финализират стандартите за комерсиално използване на 5G преди финалното одобрение от 3rd Generation Partnership Project (3GPP) следващия месец в Щатите.

По този начин ще бъдат отстранени и последните пречки пред навлизането на новата технология, след като в края на миналата година под натиск на Qualcomm бяха приети и утвърдени първите предварителни стандарти, което позволи на компаниите да започнат работа по портативни 5G устройства. Срещата в Бусан ще доведе до завършването на стандарт за мобилни 5G устройства. След като вече има споразумения за фиксирани и мобилни стандарти през юни 3GPP би трябвало да одобри общия стандарт 5G phase-1.

Източник: Samsung