Samsung на съд в Австралия заради подвеждаща реклама

Samsung на съд в Австралия заради подвеждаща реклама

Агенцията за защита на потребителите и конкуренцията в Австралия (ACCC) е завела съдебен иск срещу местното подразделение на Samsung за използвани подвеждащи рекламни материали. Те засягат над 300 случая, в които е показано пълното потапяне на модели от серията Galaxy S10 в басейни или при ползване в солена вода в океана. IP рейтингът на устройствата обаче не покрива подобна издръжливост, а важи само за потапяне в сладка вода.

Рекламите може да се тълкуват като подвеждащи, като имаме предвид специфичното положение на Австралия и обкръжаващите я океани. "ACCC смята, че рекламите на Samsung погрешно и подвеждащо са показали, че телефоните Galaxy са подходящи за употреба с всички видове вода, когато това не е така." От организацията посочват, че компанията не е провела достатъчно тестове как различна от сладководната вода ще се отрази на работата на устройствата.

Океанската вода има корозивно действие, което може да се отрази негативно на смартфоните, а освен това в Австралия има много басейни със солена вода. От Samsung обявиха, че застават зад рекламите и ще се защитават в съда. През 2017 компанията имаше проблеми, свързани с водоустойчивостта на Galaxy S7, като тогава въпреки рейтинга, редица бройки се повредиха при потапяне, а корейците отдадоха това на производствен дефект. Ако бъдат осъдени, Samsung могат да понесат глоба на стойност до 10 милиона астралийски долара (7 милиона долара).

Източник: ABC, Reuters

Препоръчани оферти