Samsung Galaxy S II ще е третият смартфон с NVIDIA Tegra 2

Samsung Galaxy S II ще е третият смартфон с NVIDIA Tegra 2
При премиерата на Samsung Galaxy S II през февруари, писахме, че смартфона ще се предлага в два варианта в зависимост от процесора, като разпределението ще зависи от пазара. Единият процесор е Exynos 4210, който има две ядра, всяко от които работи на 1GHz и е наследник на процесора, задвижващ Galaxy S. За втория досега нямаше официална информация, но се носеха слухове, че най-вероятно ще бъде NVIDIA Tegra 2. Това вече е потвърдена официално от NVIDIA и така Galaxy S II става третият смартфон в който ще се използва производителния чип след LG Optimus 2X и Motorola Atrix. Той предлага сходна производителност с тази на Exynos 4210, но засега не е ясно, на които пазари ще се предлага - изглежда компанията няма да може да осигури достатъчно чипове Exynos или пък очаква по-голямо търсене на смартфона от очакваното и затова се обръща към решението на NVIDIA.

Повечето потребители едва ли ще се интересуват какъв точно чип задвижва телефона им, но избора на Tegra 2 може да създаде допълнителна фрагментираност. Преди дни в Android Market се появи приложението Tegra Zone, което ще позволи на потребителите да открият оптимизирани за Tegra 2 приложения и игри. През него е достъпно и ексклузивно съдържание, което няма да е налично за използващите смартфон с друг чип. Така може да се окаже, че част от притежателите на Samsung Galaxy S II ще могат да се възползват от различни екстри, а за друга част те няма да са достъпни или няма да работят по същия начин. И не защото Exynos 4210 не е производителен, напротив, а защото приложенията ще са проектирани така, че да се възползват от всички възможности на Tegra 2, който също включва две ядра Cortex-A9, всяко с тактова честота 1GHz. Според NVIDIA игрите ще работят и със смартфони с други чипове, но максималната производителност и визуални качества ще бъдат осигурени от процесорите Tegra 2.

Така фрагментираността на екосистемата на Android продължава и на ниво чипове след като е добре известна в софтуерно отношение - на пазара има телефони с най-различни версии на платформата, за които трябва да се погрижат авторите на приложения, за да са сигурни, че продуктите им ще работят. С идването си Samsung Galaxy S II може да създаде нов прецедент - един и същ модел смартфон ще отваря различни приложения в зависимост от процесора му. А това определено не е нещо, което очакват потребителите.

http://www.itproportal.com/2011/03/02/exclusive-nvidia-confirms-samsung-galaxy-s-ii-tegra-2-design-win/

 • sirgeorge, аз съм джейлбрейкнат само по две причини - ънлок и инсталаНе на кракнати приложения. Не ползвам никакви хакове, модове, туийкове, а регистри в iOS (и всяка UNIX базирана ОС) няма.
  deezel
 • [Quote]По темата на този етап май по-добре да се вземе устройство с Tegra 2,[/Quote] Да вземеш устройство, което е по-слабо от ОМАР4, Еxynos и дори Hummingbird (в графично отношение)? Ха.
  jamesjames
 • Това е като да се чудиш между i7-2600k и i7-990. Има ли особено значение за човек, който използва телефона си, за да се забавлява и разучава най-новото в развитието на една ОС?
  keyone
 • Нещо не ти разбрах въпроса, пък и не знаех, че говоря глупости.:| Както и да е отклонихме се от темата. По темата на този етап май по-добре да се вземе устройство с Tegra 2, поне докато не напишат драйвери за Exynos, пък и от Google показват нескрити симпатии към процесора на Nvidia.
  sirgeorge
 • Гледай какви глупости ми говориш. Като казвам, че аз не искам да яползвам, това значи ли, че трябва да бъде заличена от лицеот на Земята?
  keyone
 • [Quote]а и Android повече не[/Quote] Би ли споделил (аргументирано разбира се) кои са нещата, които не ти допадат в Android OS?
  aphala
 • Та какво казваш за избора на народа - не трябва да има свобода, нищо че ти и аз си правиме каквото си искаме. Звучи лицемерно. П.п. Нищо лично и аз съм "в кюпа".:D
  sirgeorge
 • Да, но тук става въпрос за собствен избор, това си е нелегално, за да сме честни. А какво е Андроид Маркет? Като Руският пазар в Пловдив. :D
  keyone
 • Нямам в предвид само флашването на ОС, а общо като софтуер (хакове, чийтове, туйкове, къстъмизации, "полезни" програмки, които ровичкат из регистрите ...) от знайни и незнайни дивелъпъри в хda, cydia ...
  sirgeorge
 • Това няма нищо общо. Аз съм си аз и си решавам с коя ОС искам да ми работи телефона, това е нормален избор. Съвсем различно е да оставя съдбата му да се определя от разни току-що завършили и неграмотни в областта "ИТ-специалисти". При Андрдои всичко е ХАОС.
  keyone
 • Нямах предвид ползването само на Андроид, а това че ти си взел контрола в свои ръце.:)
  sirgeorge
 • Ами, какво да се прави, като не обичам УинМо 6,5, а имам проблеми с УниФо7? И не ползвам таблет с Андроид, а с айОС.
  keyone
 • [Quote]Защото да дадеш птлен контрол на народа в историята показва само една- довежда до пълна анархия. Така става и с Андроид. [/Quote] [B]keyone[/B] извинявай ама това звучи някак несериозно точно от твоята уста (клавиатура) при условие, че ползваш хакнат телефон и може би таблет. Самият ти си "избягал" от ограниченията на производителя.;)
  sirgeorge
 • Защото да дадеш птлен контрол на народа в историята показва само една- довежда до пълна анархия. Така става и с Андроид.
  keyone
 • [Quote]а и Android повече не.[/Quote] и що така? :|
  fintaraBG
 • [Quote] а и Android повече не.[/Quote] +1(yes)
  west ham
 • [Quote]А това, че Samsung още веднъж не си свършиха работата така, както трябва, си е тяхна вина изцяло. [/Quote] То не знам кой носи реално вината за липсата на драйвъри за Mali. По-скоро Samsung се опитват да наложат определен хардуер преди да му е дошло времето (както беше и с SGX540). При Galaxy S това беше плюс, защото сега и ОМАР4 е със същия графичен ускорител, но колко устройства с Mali ще се появят е под въпрос... Все пак аз бих избрал версията с Mali. Иначе не би било особено голям ъпгрейд по отношение на SoC-a спрямо SGS. Не че реално бих купил SGS 2 де, доста по-малко революционен е от SGS, [u]а и Android повече не[/u].
  jamesjames
 • ... има вероятност и Super AMOLED Plus да бъде заменен от Super Clear LCD (Русия ...) и затова сигурно пак от Аpple са виновни? ;)
  sirgeorge
 • Samsung няма производствена мощност за да задоволи първо нуждите на апле за 2011 и след това своите за процесори. По просто немога да ти го обясня Клим.
  Samsung Galaxy S II
 • Абе, ти като не разбираш, защо не спреш да коментираш такива неща? А5 и Exynos изобщо не са едно и също нещо! А това, че Samsung още веднъж не си свършиха работата така, както трябва, си е тяхна вина изцяло.
  keyone