Samsung Galaxy Watch5 и Watch5 Pro издържат още повече

Samsung Galaxy Watch5 и Watch5 Pro издържат още повече

Заедно със сгъваемите Galaxy Z Flip4 и Fold4 днес Samsung представи и други интересни продукти, които са част от екосистемата на компанията. Става дума за новите умни часовници от серията Galaxy Watch5 и безжичните слушалки Galaxy Buds2 Pro - всички те предлагат значителни подобрения спрямо техните предшественици.

Galaxy Watch5 се предлага в два размера на корпуса - 40 mm и 44 mm, като всеки от тях е наличен в различни цветове. Малкото устройство се предлага в черно, розово злато и сребристо, а по-голямото е налично в черно, синьо и сребристо. Galaxy Watch5 Pro е достъпен само в размер 45 mm и в два цвята - черно и сиво.

Устройствата предлагат познатия от Watch4 биоактивен сензор на Samsung, който комбинира оптичен сензор за пулс, отчитане на електрическата активност на сърцето и биоелектрически импедансов анализ за осигуряване на неща като измерване на пулса и наситеността на кръвта с кислород, изготвяне на ЕКГ и анализ на композицията на тялото с измерване на параметри като мазнини, мускулна маса, BMI и др.

Компанията посочва, че благодарение на увеличената контактна повърхност с китката здравните показатели се отчитат с по-голяма точност. Устройствата са получили и нов сензор за измерване на телесната температура, който използва технология с инфрачервени лъчи за по-прецизно отчитане независимо от промените в температурата на заобикалящата среда.

При отчитане качеството на съня се прави задълбочен анализ на потребителските навици, а според записите се определя персонален символ под формата на животно. След това може да се включите в персонализирана програма за подобряване на съня, която включва различни мисии и зависи от вашия символ. Часовниците позволяват и контрол на околната среда чрез интеграцията със SmartThings, което позволява управление на осветление, свързани контакти, телевизори и т.н. без да ставате от леглото.

Устройствата могат да осигурят информация за количеството отделена пот по време на тренировка, а след това дават в реално време данни за възстановяването и препоръки за консумирането на вода. Иначе според Samsung устройствата са с 60% по-здрави спрямо Galaxy Watch4, защото ползват защитно стъкло от сапфирен кристал. Galaxy Watch5 Pro отива още по-далеч като предлага корпус от титаниева сплав, а около дисплея има повдигнат ръб, който го предпазва от удари. За жалост няма вече въртяща се рамка.

Малкият Galaxy Watch5 с 40 мм корпус има 1.2" AMOLED дисплей с резолюция 396 x 396 пиксела, а другите два варианта са с 1.4" дисплей с резолюция 450 x 450 пиксела. Часовниците разчитат на двуядрен чипсет Exynos W920 и са снабдени с 1.5GB RAM и 16GB памет за файлове. Добавени са и други сензори като акселерометър, барометър, жироскоп, геомагнитен сензор и сензор за околна осветеност.

Батерията също е подобрена - нейният капацитет е увеличен, а освен това се зарежда по-бързо. Така например двата варианта на Galaxy Watch5 вече са с батерии 410 mAh (44 mm) и 284 mAh (40 mm) спрямо 361 mAh и 247 mAh в предходното издание. Galaxy Watch5 Pro предлага батерия с капацитет 590 mAh, което е сериозно подобрение спрямо 361 mAh в Galaxy Watch4 Classic 46 mm и 247 mAh в Galaxy Watch4 Classic 42 mm.

Galaxy Watch5 Pro е насочен специално към занимаващите се активно със спорт, които прекарват много време на открито. Материалите за изработка на корпуса осигуряват необходимата здравина, а голямата батерия би трябвало да осигури енергия за цял ден работа сред природата. Устройството идва със специална каишка с лесно настройване на дължината и магнитно закопчаване.

Galaxy Watch5 Pro включва и някои ексклузивни способности, които го отличават от Galaxy Watch5. Сред тях са поддръжка на GPX файлове за лесно записване и споделяне на маршрути, походова навигация с вибрационни и гласови указания и възможност за връщане по вече изминатия маршрут. За всички модели в серията са налични 8 нови дигитални циферблата, а 10 от съществуващите са подобрени. Устройствата работят с Wear OS Powered by Samsung (Wear OS 3.5) и ползват интерфейс One UI Watch 4.5.

Galaxy Watch5 и Galaxy Watch5 Pro са налични за предварителна поръчка в България от 10 август, а продажбите ще започнат на 26 август. Galaxy Watch5 ще се предлага на стартова цена от 579 лв. за версията с Bluetooth и 679 лв. за тази с LTE. Galaxy Watch5 Pro струва 899 лв. за версията с Bluetooth и 999 лв. за тази с LTE. При предварителна поръчка на Galaxy Watch5 Pro, потребителите могат да получат и слушалки Galaxy Buds Live на цената на часовника.

Слушалките Galaxy Buds2 Pro предлагат с 15% по-малки размери за по-добро прилягане и удобство при продължителна употреба. Устройството поддържа 24-битов Hi-Fi звук, когато е свързано със смартфон Galaxy, което се постига чрез специална версия на SSC (Samsung Seamless Codec). Не е пропусната и функцията Voice Detect, която автоматично пропуска външните звуци и спира шумопотискането щом започнете да говорите.

Слушалките ползват специално разработен двулентов говорител (tweeter и woofer), така че би трябвало да възпроизвеждат и по-добър звук, но ще оставим заключението за тестовете. Що се отнася до шумопотискането Samsung посочва, че то е с 3 децибела по-добро спрямо Galaxy Buds Pro. Всяка слушалка включва три микрофона, които се ползват за по-ефективно редуциране на шумовете.

Galaxy Buds2 Pro са с нов аеродинамичен дизайн и включват конструкция, която позволява изравняване на налягането при носене. Освен това върху външния микрофон има по-голяма решетка за предпазване от вятър, което намалява досадните шумове. Поддържа се и 360 Audio за възпроизвеждане на виртуален многоканален звук.

Устройството, което работи с Bluetooth 5.3, може да се свърже с няколко устройства, включително и с телевизорите на Samsung, и вече разполага с функцията Auto Switch, за да осигури безпроблемен преход от любимото ви телевизионно предаване към важно обаждане. Въпреки това слушалките не поддържат едновременна връзка с две устройства.

На свой ред SmartThings улеснява локализирането на Buds2 Pro, независимо дали са вътре в кутийката си или не. Като стана дума за това - слушалките работят 5 часа с включено шумопотискане, а с енергията от кутийката времето се увеличава до 18 часа. При изключено шумопотискане времената са съответно 8 и 29 часа. Слушалките са с рейтинг IPX7, така че са подходящи и за спортна употреба.

Galaxy Buds2 Pro са налични в черно, бяло и лилаво на цена 449 лева. При предварителна поръчка могат да бъдат получени преди официалния старт на продажбите на 26 август.

Samsung продължава да развива и своята инициатива Galaxy for the Planet, която стартира със серията Galaxy S22. Така например над 90% от материалите в Galaxy Buds2 Pro са произведени от рециклирани материали. Новата серия Galaxy Z включва и пластмаси от океана в ключовите компоненти, както и 100% рециклирана хартия в опаковките. В допълнение обемът на опаковките е намален с до 58% в сравнение с първото поколение сгъваеми устройства Galaxy. Това се равнява на избегнати приблизително 10 хиляди тона въглеродни емисии от транспорт тази година.


Втора употреба с гаранция