Samsung Galaxy Z Flip се продава изненадващо добре

Продажбите на смартфони през март се сринаха заради пандемията, но ефектите от нея ще продължат да се усещат и през следващите месеци. Samsung също предупреди за това при анонса на финансовите си резултати за първото тримесечие на годината, като посочи, че коронавирусът ще наруши глобалните мрежи за доставки, ще ограничи търсенето на смартфони и други нейни основни продукти и ще засегне навлизането на 5G технологията.

Анализатор от NH Investment & Securities посочва, че през март продажбите на смартфони в света са се сринали с 22.4% на годишна база до 89.46 милиона броя и макар че компании като Samsung и Apple са регистрирали значителен спад на годишна и месечна база, то Huawei е успяла да увеличи продажбите си с 26.6% спрямо февруари, което е свързано с разхлабването на мерките срещу коронавируса и възстановяването на производството и потребителското търсене.

Според данните през март Samsung е доставила 18.62 милиона смартфона, което е с 27.4% и 9.1% по-малко съответно на годишна и месечна база. Що се отнася до конкретните модели, серията Galaxy S20 е отчела спад в продажбите с 35% спрямо Galaxy S10 до 3.14 милиона броя (S20 - 1.1 милиона броя, S20+ - 1.55 милиона, S20 Ultra - 490 000). В същото време обаче продажбите на Galaxy Z Flip са се увеличили с 56.1% спрямо февруари до 230 000 броя.

При Apple резултатите през март също са драстично ниски. Компанията е успяла да продаде 10.14 милиона смартфона, което е с 23.4% и 24.7% по-малко съответно на годишна и месечна база. Това е свързано със значителен спад в Европа и САЩ, но намаленията в цените на iPhone 11 в Китай и началото на продажбите на iPhone SE може да помогнат на компанията да намали резкия спад в продажбите през април.

От NH Investment & Securities изтъкват, че продажбите на смартфони ще се възстановят най-бързо в Китай. Експертите посочват, че през март продажбите в Китай са се увеличили с 231.6% спрямо февруари, а освен това изтъкват и други признаци като положителната прогноза на MediaTek за второто тримесечие на годината и агресивните цели за продажби на 5G смартфони от китайските производители през годината от около 150-200 милиона броя.

Източник: BusinessKorea