Samsung и Xiaomi със сериозен скок при доставките на смартфони в Европа

Samsung и Xiaomi със сериозен скок при доставките на смартфони в Европа

Анализ на пазара за смартфони в Европа през второто тримесечие на годината, изготвен от Canalys, показва интересна тенденция. Данните на компанията сочат, че Samsung е достигнала пазарен дял 40.6% от доставките на 18.3 милиона броя устройства, което е 20% ръст на годишна база. Canalys отдават това на проблемите, които изпитва Huawei, както и на промяната на пазарната стратегия на компанията, която не е насочена към по-висок марж. Над 12 милиона броя от продажбите на компанията са в серията Galaxy A, като доставките на Galaxy A10, A20e, A40 и A50 са по-високи от общите на всяка от останалите компании.

Huawei запазва втората позиция, но изглежда вече търпи негативите от американските санкции, защото доставките на компанията се свиват с 16% на годишна база до 8.5 милиона броя за пазарен дял от 18.8%. На трето място е Apple, която също отчита значителен спад от 17% до 6.4 милиона доставени смартфона и дял от 14.1%. Четвъртата позиция се държи от Xiaomi, която бележи сериозен скок от цели 48% на годишна база, като компанията е доставила 4.3 милиона устройства и вече държи 9.6% от пазара.

За същия период на миналата година Xiaomi е доставила 2.9 милиона смартфона, а ръстът се отдава на все по-топлото отношение от страна на телекомите, както и на бързото въвеждане на 5G модел. На китайците се гледа като алтернатива на Samsung, които в даден момент могат да злоупотребят с господстващото си положение и да наложат по-неизгодни условия на операторите.

Челната петица се допълва от HMD Global, която бележи спад с 18% до 1.2 милиона устройства и пазарен дял 2.7%. Общо доставените смартфони в Европа през изминалото тримесечие са 45.1 милиона, което е минимален спад спрямо 45.2 милиона за същия период на миналата година. Най-продаваните модели на континента за второто тримесечие са били Galaxy A50, Galaxy A40, Redmi Note 7, Galaxy A20e и iPhone XR.

Източник: Canalys


Втора употреба с гаранция

  • Да, Samsung направиха/правят голям удар с евтините модели, което трябваше () да се очаква - на малко хора им се дават 1000$/1000€ за За това аз вече си купувам флагмани около година след тяхното излизане, когато цените им драстично са намалели. То така и така новите модели има минимални подобрения и определено не си заслужава човек да даде една торба пари веднага след премиерата на даден флагман. Другот предимство е, че тези флагмани вече са достатъчно добри, за да могат да се използват без проблем 3-4 години...
    nmnikolov
  • Да, Samsung направиха/правят голям удар с евтините модели, което трябваше (❔) да се очаква - на малко хора им се дават 1000$/1000€ за
    Kuzmanovv