Samsung има прототип на фотоапарат с Exynos 9810, твърди слух

Преди няколко години Samsung се изтегли от бизнеса с фотоапарати, така че появата на слух, че корейците може би разработват нов модел с актуалния флагмански чипсет Exynos 9810 е силно изненадваща. Според информацията става дума за модифицирана версия на предишния топ модел NX1, която e оборудвана с Exynos 9810 и нов пълноформатен 30,1-мегапикселов сензор. Посочва се, че сензорът може да записва видео с резолюция 5376x3024 при 60 fps и с резолюция 3840x2160 при 120 fps. При резолюция 2688x1512 броят на кадрите в секунда нараства до 240, а при FullHD видео достига цели 480.

Сензорът бил практически без никакъв шум, а устройството предлагало автоматичен фокус, който бил комбинация от dual pixel фокус и Super PD (фокус чрез фазова детекция). Особеното в случая е, че процесорът Exynos 9810 бил със своята пълна функционалност с изключение на малка част от графичното ядро, така че има опционална LTE свързаност чрез eSIM, поддръжка на UHS-II карти памет, Bluetooth 5, GPS и други технологии за локализиране, USB 3.1 Type-C и други. Германският източник споменава още наличието на PCIe 3.0 шина за други модули и затвор, който ползва данни от акселерометъра за компенсиране на движенията на ръката – последното може дори да се появи в Galaxy S9.

Естествено съществуването на такова устройство звучи доста невероятно с оглед на изтеглянето на Samsung от пазара на фотоапарати. Въпреки това разработката на подобна камера може би е реалност, защото според запознати корейците ще ограничат част от функционалността на чипсета Exynos 9810 в Galaxy S9, за да не се допуска прекалено голяма разлика в производителността на вариациите на смартфона, които са оборудвани със собствения процесор, и тези със Snapdragon 845, които ще бъдат продавани в САЩ. Именно поради това Samsung може би все пак са решили да разработят и друго устройство, което нагледно да демонстрира пълния потенциал на чипсета.

Източник: Mirrorless Rumors