Samsung ISOCELL GN1 е 50MP сензор с подобрен автофокус

Samsung ISOCELL GN1 е 50MP сензор с подобрен автофокус

Samsung представи най-новия си сензор за камери - ISOCELL GN1, който е с размер 1/1.3 инча и резолюция 50MP. Това е и първият сензор на компанията, който включва едновременно технологиите Dual Pixel автофокус с детекция на фазата и Tetracell за сливане на четири пиксела в един. Чрез използването на Tetracell се постига размер на пиксела от 2.4 микрометра (μm) при 1.2μm в стандартен режим.

Новият сензор разполага със 100 милиона фокусни единици, което позволява постигането на бърз и надежден автофокус дори в условията на намалена околна осветеност. Във всеки пиксел са разположени по два фотодиода, които могат да приемат светлина от различни ъгли. Тази информация се използва за засичане на фазата. Тъй като всички активни пиксели могат да се ползват при автофокус GN1 може да фокусира изключително бързо във всякакви условия.

В крайна сметка Samsung се връща към DP технологията, която би трябвало да работи по-добре спрямо ползваната в сегашните 108МР сензори на компанията, които за автофокус разчитат на on-chip lens детекция на фазата. При сливане на пикселите се заснемат изображения с размер 12.5MP, като това спомага постигането на добри резултати в условията на оскъдна околна светлина. Samsung използва алгоритми, с които е възможно и получаването на 100-мегапикселови снимки.

Сред останалите интересни функционалности са Smart ISO, електронна стабилизация (EIS) базирана на жироскоп и запис на видео до резолюция от 8K при 30 кадъра в секунда (fps). Сензорът може да заснема клипове и в 1080p при 240fps с използване на автофокус и до 400fps без автофокус. Масовото производство на ISOCELL GN1 започва по-късно през месеца, а първите модели, в които ще се използва ще дебютират през второто полугодие. Не е изключено да го видим в серията Galaxy Note20.

Източник: Samsung