Samsung използва PenTile AMOLED дисплеи заради трайността им

Samsung използва PenTile AMOLED дисплеи заради трайността им
Премиерата на Samsung Galaxy S III мина и разбрахме, че Super AMOLED екранът на устройството е с PenTile пикселна подредба, а не RGB, както твърдяха по-раните слухове. За мнозина това може и да е разочароващо, но се оказва, че за решението на компанията си има основание. Информацията идва от интервю на Mobile Burn с представител на Samsung по време на изложението CTIA Wireless. Компанията залага на AMOLED екрани в много от своите продукти и колкото и тези панели да осигуряват висок контраст, високи ъгли на видимост и наситени цветове (макар и не особено точни с реалните), те не са съвсем без недостатъци.

AMOLED панелите обаче с течение на времето имат тенденцията да влошават експлоатационните си качества и според Samsung най-бързо това се случва със сините пиксели в сравнение със зелените и червените. С PenTile подредба пикселите са в подредба RGBG (red, green, blue, green) и на практика при сравнение с RGB в една зона има повече зелени пиксели и по-малко червени и сини. Това на свой ред води до по-дълъг живот на AMOLED панелите с PenTile подредба в сравнение с моделите с RGB, което според Samsung е основната причина за избора на тази технология.

Недостатък е по-малката острота на изображението, което е видимо най-добре при панелите с по-ниска резолюция, но при тези с HD резолюция това трудно може да се забележи, освен ако с вас не носите микроскоп. В това се уверихме сами при представянето на Samsung Galaxy S III и смятаме, че пикселната подредба не бива да притеснява потребителите, обмислящи покупката на смартфона. Още повече че панелът в Galaxy S III е значително подобрен в сравнение с този в Galaxy Nexus и между отделните пиксели има по-малко разстояние.

http://www.mobileburn.com/19548/news/samsung-pentile-amoled-displays-last-longer-thats-why-we-use-them

 • [Quote]А тежкия Сенс успява да лагва и на четириядрен чипсет. Дано СГС3 е по - плавен.[/Quote] Видя се от клиповете, че СГС3 също лагва на някои места. Колегата xcizor също каза, че като го е натоварил СГС3 е започнал да лагва в магазина в София, където е изложен. По въпроса с дисплеите смятам,че дисплея на HTC ONE X е по-добрия в случая. Изключително реални цветове, RGB матрица и липса на преситени, нереални цветове и сатурация.
  milen888
 • Е, ти си свикнал на пренаситените цветове и за това ти се вижда така. За черното е ясно(въпреки че на мен не ми прави толкова голямо впечатлени, защото съм свикнал да гледам сиво), но пък бялото на One Х е в пъти по-добро и по-ярко, като погледнеш един сайт не виждаш леко синеещо бяло, което не е особено ярко и си личи матрицата, и разстоянието между пикселите ;) Та всеки си има плюсове и минуси. Аз най-често ползвам телефона за браузване, за това и основно ги сравнявам разглеждайки няколко сайта. И в този случай, по-доброто бяло плюс високия детайл на ситните букви, дава лека преднина One X. Но това се подробности и въпрос на свикване, но и двата дисплея са супер! [Quote]А тежкия Сенс успява да лагва и на четириядрен чипсет.[/Quote] Не говори така, че ще те нападнат, защото Анрдоид никога не лагва и не бъгва :D
  board
 • Така е принципно, не можеш да го гледаш толкова отблизо. Няма нужда, а и ще ти е неудобно. Сигурен съм, че ако започнеш да го ползваш и много лошо ще се пристрастиш към OLED. Като стана въпрос за дисплеи, аз пък днес си поиграх с Onex и докато телефонът ме изненада с много приятния си дизайн и това колко е удобен в ръката, останах малко разочарован от дисплея. На моменти се вижда много добре, главно заради резолюцията, но черното му тотално отсъства. Ама тотално. Дори бие към синкаво лилаво, а не към черно. Цветовете изглеждаха измити, особено при иконките в апп драуъра, които са на черен фон и съм свикнал да "изкачат" от дисплея. Контрастът също не е толкова висок, като при OLED. Все пак трябва да призная, че на някои картинки се виждаше иключително добре HTC-то. P.S. А тежкия Сенс успява да лагва и на четириядрен чипсет. Дано СГС3 е по - плавен.
  E34v8
 • Днес имах работа на близо и пак минах да си поиграя с телефона, явно съм се зарибил :D Отделих доста време във зяпане на дисплея. Наистина е много як, определено най-добрия OLED който съм виждал, единствено съм малко на кантар, дали е по-добър от този на One X(просто и двата имат силни и слаби страни). Но това което ме зарадва е, че след малко ползване посвикнах с матрицата и спря да ми прави впечатление, което значи, че ако го взема, напълно ще я забравя. Вероятно @centur беше прав в един друг форум, че по-големите дисплеи нормално се гледат от една идея по-голяма дистанция и не трябва да го гледам от разстоянието, от което си гледам айфона. И наистина 10 сантиметра назад променят осезаемо това което виждаш и пикселите които можеш да различиш :)
  board
 • Следващото Галакси да бъде с черно-бял екран, че да има още по-голяма трайност.
  osama11
 • Сподели тогава по - добър чипсет и в кое устройство е в момента? Виждал си какви резултати изкарва на браузър тестовете (3д да не споменаваме). Това си е 32нм четириядрен чип и сега няма по - добър от него. Със сигурност Теграта е на по - ниско ниво. Мисля и до края на годината няма да има в телефон. Най - много Самсунг да изкарат таблет с А15. М/у другото и миналата година се говореше така за СГС2, че не е нищо особено, а какво се оказа...
  E34v8
 • На мен така ми се случи с 4S :| А в случая не очаквах много повече и за това, като че ли съм се навил да го взема. Или просто защото не виждам скоро да излезе нещо по-добро.
  board
 • Щото си спестих да го купя, но се разочаровах. (blush)
  A4i
 • Е, батерията си е с доста приличен капацитет. А ти защо толкова си се издразнил на този телефон?
  board
 • Батерията също така е не е с висок капацитет, защото вероятността от самозапалване е по-ниска, тъй като ампеража е съответно по-нисък и органичните разтворители са по-малко като обем.
  A4i
 • Абе направени са компромиси, но след като няма по-добър телефон на пазара, значи компромисите не са чак толкова големи.
  board
 • Подобно обяснение може да се даде и за пластмасовия корпус - Samsung са избрали да бъде такъв защото мислят за клентите, които често си изпускат телефона. Също така чипсета е стария, защото е тестван и няма бъгове, докато новото поколение не е застраховано от технологични проблеми. Само не разбрах след като са направени толкова компромиси, защо цената остава висока.
  A4i
 • Според мен е абсолютно безсмислено да се слага Full HD на телефон. Надявам се 720p да се наложи като стандарт за по-дълго. Това е резолюцията, при която дисплей до 5 инча има над 300ppi, което прави пикселите неразличими за човешкото око(при RGB матрица).
  board
 • Догодина като ги направят Full HD и спреш да виждаш пикселите с очила - каква е ползата? За таблет над 10'' съм съгласен, но за телефон с ~ 5'' :(
  centur
 • От този клип е трудно да се види нещо, защото за образа който виждаме има значение и разделителната способност на камерата, както и дисплея на който го гледаш. Но при всяко положение дисплея на SGS3 e по-добър от този на SGS2. Най-хамалската сметка показва, 1280х720= 921,000 пиксела х 2 субпиксела = 1,842,000 субпиксела при SGS3. А при SGS2 800х480= 384,000 пиксела х 3 субпиксела = 1,152,000. Взимайки и разликата в размерите ще излезе, че субпикселите са с 30% повече на инч в SGS3. А като прибавим и това, че са използвали по-нови технологии и че все пак pentile матрицата лъже окото за по-висока резолюция, си се получава значителна разлика.
  board
 • Дано. Едно интересно сравнение на дисплеите отблизо. (СГС3 вдясно) [Youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6MIjogtx_MU[/Youtube]
  E34v8
 • [Quote]при тези с HD резолюция това трудно може да се забележи, освен ако с вас не носите микроскоп[/Quote] Щом ви е нужен микроскоп, за да видите разлика между RGB и Pentile матрица, ви съветвам да започнете с покупка на очила :D Дисплеят е страхотен и това няма да е проблем за никой, но не е нужен микроскоп, за да видиш, че субпикселите са по-малко и подредбата е различна. [Quote]Нямам търпение да го видя наживо, дали действително ще ми допадне толкова колкото дисплея на СГС2. [/Quote] Не, ще ти допадне много повече от дисплея на SGS2 ;)
  board