Samsung отчита сериозен скок в печалбата през второто тримесечие

Samsung обяви по-добри от очакваното финансови резултати за второто тримесечие нa 2020, като оперативната ѝ печалба достига 8.15 трилиона вона (5.79 милиарда евро), а това представлява ръст от 23% на годишна база. Консолидираните приходи от друга страна са с 6% по-малко спрямо същия период на миналата година и достигат 52.97 трилиона вона (37.68 милиарда евро).

Корейците споделят, че са постигнали по-добро от първоначално очакваното възстановяване от ефектите на пандемията от новия коронавирус заради търсенето на чипове за памети и домашни електроуреди. Освен това са успели да оптимизират разходите си, въпреки спада в продажбите на устройства, включително на смартфони. Интересна е бележката за получаването в подразделението за дисплеи на еднократна компенсация за покупката на по-малко от заявените мобилни дисплеи. Вероятно става дума за Apple.

Подразделението за потребителска електроника отчита повече приходи заради ръст в продажбите на електроуреди като климатици и сушилни, както и на премиум телевизори. HARMAN е с оперативна загуба на фона на влошаващите се глобални пазарни условия в автомобилната индустрия. Едно от най-важните подразделения на Samsung, това за производството на полупроводникови продукти, отчита смесени резултати по време на пандемията.

Отбелязва се засилено търсене на DRAM модули за центрове за данни и компютри заради отдалечената работа и дистанционното обучение като следствие от пандемията, но по-слабо на продуктите за мобилни устройства. Подобно е положението и при NAND решенията – тук има ръст при сървърните продукти, но спад при тези за телефони. Две трети от оперативната печалба на компанията идва именно от това подразделение.

Samsung очаква продажбите на смартфони да се увеличат през следващото тримесечие заради премиерата на серията Galaxy Note20 и неназован смартфон със сгъваем екран, който най-вероятно е Galaxy Z Fold2. Компанията иска да разшири и продажбите на своите модели от среден клас. Samsung очаква засилваща се конкуренция на пазара на смартфони и постепенно възстановяване през втората половина на годината.

Източник: Samsung