Samsung подготвя премиера на 8-ядрен ARM процесор през февруари

Samsung подготвя премиера на 8-ядрен ARM процесор през февруари
Ако в момента четириядрените процесори при мобилните устройства ви се струват върхът на технологиите, искаме да видим реакцията ви през февруари, когато, според неофициални източници, Samsung се подготвя да представи 8-ядрен мобилен чипсет. Премиерата му ще бъде по време на конференцията International Solid-State Circuits. Всъщност на практика чипът ще комбинира два процесора с по четири ядра, който е разработен на базата на референтна ARM архитектура с името 'big.little' и използва 28-нанометрова технология.

За любителите на техническите подробности big.little е съставен от четириядрен A7 ARM чип с работна честота 1,2GHz и един четириядрен А15 процесор на 1,8GHz с 1МВ L2 кеш за по-тежките задачи като обработка на видео и забавления с игри. От ARM междувременно също са потвърдили, че подобен проект съществува, както и че решението на Samsung ще е първото на пазара, базирано на тази архитектура. Не става ясно обаче кога можем да очакваме първите устройства, които ще го използват.

http://www.eetimes.com/electronics-news/4401645/Samsung-big-little--no-Haswell--Project-Denver-at-ISSCC

 • Дано инженерите от самсунг са избрали най-коректното решение-Хем добро като производителност , хем като батерия.Самия баланс е труден за предвиждане - ако \"малкото\" ядро е прекалено малко то голямото ще работи през повечето време. Ако е малкото е твърде голямо , ще има малко или много пилеене на ценна енергия. Във всеки случай ще е доста впечатляващ процесор.
  ivyanev
 • Според мен изостават заради цялостното забавяне на А15, да не говорим, че 4-ядрена конфигурация беше представена от ARM чак в началото на тази година. Ще видим какво са направили, но аз за следващата година не очаквам нищо по-различно от А15, като най-силно се надявам скоро да видим именно А7 + А15 реализация в телефон. Дано Самсунг се достатъчно напред с материала и наистина успеем да видим телефон с този \"8 ядрен\" процесор догодина.
  board
 • Cortex-A57 е съпоставим като производителност с Cortex-A15, като очакваната разлика е 20 - 30% в полза на новото ядро. Вероятно Nvidia ще представи ARMv8 съвместим процесор още преди Cortex-A57 да е завършен официално. Подобно нещо се случи с Tegra 2. В момента изостават, което е странно нали?
  A4i
 • Теграта не бих казал, че е big.LITTLE, защото там всички ядра са си с еднаква А9 архитектура, но все пак идеята на петото ядро е подобна. Интересно ми е при Тегра 4, ако основните ядра са А15, какво ще е петото? А15, А9, друго? Иначе ти винаги си невероятен оптимист в какви срокове ще се пускат новите архитектури. Какви АRMv8 процесори да очакваме догодина, то в края на 2014-та ако се появят ще е добре. Примерно А15 си е архитектура обявена 2010, а едва сега видяхме първите устройства и то таблети, а за телефони още си мечтаем. Толкова ще си почакаме и АRMv8 чиповете да стигнат пазара.
  board
 • big.LITTLE конфигурацията е известна с това, че не всички ядра се броят. Така че дори физическите ядра да са 8 (4+4), във всеки един момент могат да работят само 4 от тях. Процесора си остава отново четириядрен - операционната система вижда или само малките или само големите ядра, но не и всички заедно. Принципно big.LITTLE се използва с едно малко ядро , като в покой се прекъсва захранването на големите . Малкото поема всички сервизни функции на ОС и работещият софтуер, без да е необходимо да се събуждат големите. Когато при big.LITTLE конфигурация са използвани 2 или 4 Cortex A7 ядра, то тогава те ще заместват големите и при браузване в Интернет, разглеждане/писане на поща и в офис софтуер и т.н. Идеята е Cortex A15 ядра да се използват само при необходимост, когато производителността на A7 е недостатъчна. big.LITTLE е реализиран в Tegra 3. Комбинация от малки и големи ядра има още при OMAP 2, но там малкото ядро е използвано само от фърмуера за сервизни функции по управление на захранването. Samsung закъсняха доста с този псевдо 8 ядрен Cortex A15 процесор , тъй като някъде през 2013 ще са налични следващите чипсети на Nvidia - Wayne(Batman) и Project Denver (PD). PD е кастъм ARMv8 x64 . Възможно е Batman да използва ядрата от PD.
  A4i
 • Не се знае дали още с Г4няма да видим 8 ядрения процесор, като ги знам колко бързо обявиха 4 ядрения си процесор, края на миналата година и го качиха на топ телефона си гс3. Няма да е пресилено ако го водим догодина и в топ таблети и телефони.(yes)(whistle)
  Beчния