Samsung пусна bada 2.0 SDK, обещава три нови телефона Wave

Samsung пусна bada 2.0 SDK, обещава три нови телефона Wave
Samsung продължава да работи по своята мобилна операционната система bada и в светлината на сделката между Google и Motorola Mobility най-вероятно ще започне да акцентира все повече върху нея. Компанията обяви, че е пуснала за изтегляне SDK пакет за най-новата версия bada 2.0, а по-късно през годината ще ни представи и три нови телефона от серията Wave, които я използват. Първият от тях очакваме да видим на 1 септември по време на събитие на Samsung в Берлин. Сред новостите в bada 2.0 са мултитаскинг, работа с технологията Wi-Fi Direct, поддръжка на NFC, разпознаване на глас и подобрена съвместимост с уеб приложения, базирани на Flash и HTML5. Добавена е и възможност за показване на реклами в приложенията, както и обновен магазин за изтегляне на софтуер. Bada 2.0 SDK може да намерите на адрес developer.bada.com.

 • Нищо не може да се направи с оперативната памет.Ако Бада 2.0 е достатъчно добре оптимизирана няма от какво да се притесняваш.Сегашната бада не е добре оптимизирана просто.Има телефони с Андроид с по 156 МБ RAM и работят достатъчно добре с няколко приложения едновременно.Ако това което се вижда на клипчетата на Бада 2.0 е вярно може наистина да има подобрения.Но не мисля,че може да се очакват чудеса.Наистина е малко неадекватно 1ГХЦ процесор и 256 РАМ.Въпреки,че не е 100% сигурно колко е точно паметта.Самсунг на много малко телефони обявяват колко е.Може да пробваш следното:набираш *#7092463*#>debug settings>memory state>current memory state и кажи какво изписва.Ако кода не тръгва значи не мога да ти помогна.На Бада 1.2 някои сервизни кодове са сменени и не ми се занимава да ги издирвам.Принципно съм с Андроид и то LG и не съм много заинтересуван от произведенията на Самсунг.
  azcv
 • Всъщност сега реших да пробвам и наистина прав си че само вградените го поддържат (blush) и наистина като му свърши паметта и ми затваря приложенията.Но като стана дума за това може ли на телефон да му се сложи по голяма рам или чипа не може да се сменя?
  fox_vt
 • В 1.0 и 1.2 във фонов режим работят само вградените приложения(съобщения,настройки,файлов мениджър).Всички други програми,които са изтегляни независимо,че ти показва,че са на заден план реално ако си пуснал например фейсбук и туитер и цъкаш ту в едната ту в другата като ги сменяш ти ги пуска отначало.В 2.0 мултитаскинга трябва да е на 100%.Обаче с тия 256 мегабайта оперативна памет wave 1 хич не го виждам как ще се справя с повечко приложения.Те 100+ мегабайта ги гълта системата ,а за всяко приложение се заделят минимум 32 мегабайта.Следователно максимум 4 приложения за мултитаскинг.
  azcv
 • Мултитаскинга не е ли онова нещо позволяващо да се оставят във фонов режим приложения без да се затварят с цел по бързо връщане към тях после??Ако е това за в момента бада 1,2 си го има а мисля че и първата 1,0 също :Pза флаша наистина че работата е зле даже нз дали тоя флаш лайт 4 ще помогне след като другите са вече със флаш 10 (blush).А за приложенията няма да коментирам но живот и здраве ще видим кво ще излезе,в края на краищата колкото повече ОС има толкос по разнообразно:D
  fox_vt
 • Тази така наречена ОС няма голямо бъдеще.Забавиха се страшно много с ъпдейта до версия 2,в която се появява мултитаскинга.Реално това и Push нотификациите и flash lite4 са основните неща в тази версия.Но другите ОС ги имат от доста време.Дори win phone 7 с мангото ще получи и мултитаскинг.А според мен мултитаскинга е най-важното нещо за една ОС.А като добавим и мизерното количество приложения за Бада и възможността за инсталация само чрез Samsung apps се получава поредната dumb ОС след iOS и winphone 7.А зад последните две стоят сериозни конкуренти.Не виждам как ще се справят.А ако Гъгъл реши да ги съди за лентата за нотификациите и Апфел за още други неща по визията на Бадичката Samsung съвсем ще го закъсат с разработката на това недоразумение.
  azcv
 • Голям таралеж си вкараха в гащите Samsung. Но пък ако пробие тази ОС, ще имат определено уважението ми.
  Sage
 • може би има някакво бъдеще за тази ОС, но Самсунг трябва да намерят ефективен начин да привлекат повече автори на качествени приложения... което не мисля, че ще стане ако пускат по един - два добри телефона на година... :(
  god_of_sky