Samsung разширява преднината си при смартфоните през второто тримесечие

Samsung разширява преднината си при смартфоните през второто тримесечие

Две от основните компании за пазарни анализи - Counterpoint Research и Strategy Analytics, публикуваха докладите си за доставките на смартфони през второто тримесечие на годината. Данните сочат, че Samsung увеличава сериозно преднината си, което може да се отдаде на успеха новите предложения в средния клас, защото търсенето на серията Galaxy S10 се оказа по-скромно от очакванията.

Според Counterpoint корейците отчитат ръст на доставките със 7.1% на годишна база до 76.6 милиона устройства и дял от 21.3%. Подобни резултати показват и данните на Strategy Analytics – 76.3 милиона доставени смартфона. На втора позиция е Huawei с 4.6% ръст на доставките до 56.7 милиона смартфона (58.7 милиона според SA) и пазарен дял 15.8% (17.2% - SA). Очакванията на анализаторите са, че през третото тримесечие доставките на компанията ще бъдат засегнати по-сериозно от наложените ѝ санкции.

На трето място е Apple, чието лошо представяне продължава със спад от 11.9% до 36.4 милиона смартфона (38 милиона - SA) и дял 10.1% (11.1% - SA). Това позволява на Xiaomi да се приближи на 1-2% зад нея, като китайската компания е доставила 32.3/32 милиона смартфона съответно според CR и SA. Тримесечието традиционно е слабо за Apple, която се подготвя за пускането на следващото си поколение iPhone-и.

Най-сериозен спад отчита LG с 18.5% по-малко доставени устройства до 8 милиона броя по данни на CR. Realme и HMD Global са на другия полюс с ръст от съответно 848% (до 4.7 милиона броя) и 20% (до 4.8 милиона броя). Като цяло през тримесечието са били доставени 360/341.4 милиона смартфона според Counterpoint/Strategy Analitycs, което е съответно с спад с 1.2%/2.6%. И двете агенции отчитат спад в общите доставки на смартфони на годишна база.

Източници: Counterpoint Research, Strategy Analytics

Препоръчани оферти