Samsung ще се опита да се възползва от действията на САЩ срещу Huawei

Според информация на Reuters Samsung ще се опита да се възползва от войната, която администрацията на Доналд Тръмп води срещу използването на мрежово оборудване на Huawei, за да навлезе по-сериозно в бизнеса с изграждане на мобилни мрежи. В момента корейската компания инвестира сериозно в своето подразделение за оборудване за мобилни мрежи, като това включва и преместването на успешни мениджъри и служители от подразделението за мобилни телефони.

Потенциалните клиенти с внимание следят усилията на Samsung да се превърне във водещ доставчик на 5G оборудване и да намали разликата с пазарния лидер Huawei и другите сериозни играчи Ericsson и Nokia. Главният технически директор на френския оператор Orange още през миналата година е бил на посещение в Япония, където е проучван местният опит в изграждането на мрежи от пето поколение и използването на алтернативни доставчици на техника, сред които и Samsung. Очаква се в тестовете във Франция по-късно през тази година да се заложи имено на оборудване на корейците.

Опитът за пробив на Samsung се подкрепя и от правителството в Република Корея. Лично премиерът Лий Нак-Йеон е обещал на ръководството на технологичния гигант помощ при набирането на висококвалифицирани инженери за разработката на мрежи от пето поколение. За момента корейците все още са сред малките играчи на пазара. По данни на Eugene Investment & Securities за 2018 мрежовият бизнес е донесъл общо 775 милиона долара приходи, докато според същия източник Nokia са успели да постигнат 1.2 милиарда, а Ericsson – 2.1 милиарда.

За лидера Huawei няма официално публикувани данни. Според източниците на Reuters най-големите проблеми пред по-сериозното навлизане на пазара са липсата на достатъчно обучени кадри, както и консервативността на клиентите. Така например другите големи играчи Nokia и Ericsson поне до момента трудно успяват да се възползват от проблемите на Huawei и отчитат минимален ръст на продажбите.

Източник: Reuters