Samsung стана най-големият производител на телефони

Samsung стана най-големият производител на телефони
След 14 години начело като най-голям производител на телефони, Nokia отстъпи лидерството на Samsung. Според информация на Reuters, корейската компания е успяла за пръв път да изпревари Nokia през първото тримесечие на тази година. Така смятат участвалите в допитване на агенцията пазарни анализатори. Според тях през първите три месеца на тази година Samsung са продали 88 милиона телефона, докато Nokia е успяла да реализира 83 милиона. Преди дни Nokia предупреди, че финансовите й резултати за тримесечието няма да са положителни и заяви, че очаква трудностите да продължат и през второто тримесечие, докато продължава да задвижва стратегията си, базирана на Windows Phone.

Nokia се изкачи на първото място през 1998 г, когато измести от него Motorola, а по това време Samsung все още правеше първи стъпки в мобилната индустрия. Финландската компания запази в продължение на дълги години пазарен дял от около 40%, но нещата започнаха да се променят след като се появи iPhone.

Препоръчани оферти

 • хаха Всеки производител има висок и нисък клас било то коли или електроника. Всеки производител има и издънки дори и Нокия, Мерцедес и BMW. Opel като цяло продава доста повече коли, но това значи ли, че като цяло са по-добри от Мерцедес?!?!
  NickRey
 • :D:D:D
  rado243
 • А Mercedes и Opel са в един клас :D :D
  jamesjames
 • Лично на мен и двата телефона не ми харесват...все пак са първите им опити в навлизането на тъч-а... Като да хардуерно Самсунга е доста по-дъбър, но не мисля, че двата телефона могът да се съпоставят i900 е по-висок клас от 5800. i900е по-скоро сравним с N97. Където лично на мен N97 много повече ми харесва. ;) И пак пиша НА МЕН.
  NickRey
 • Веднага ти давам за пример първите телефони с тъч на двете компании - Omnia и 5800. Всичко е точно, както го казваш, но размени марките. Пластмасовото недоразумение беше именно моделът на Nokia.
  jamesjames
 • Без значение #1, #2 или #3 качестовото за мен е най-важно, а определeно мисля, че при Нокия то е на доста по-високо ниво от Самсунг. Все едно Мерцедес и Опел. Да и двете са немски, но едното е пластмаса отвътре, а другото не. ;) Самсунг и отвън, и отвътре е обаче. :) Докато качеството на Нокия е доста по-високо! Лично, мое мнение, което няма за цел да проворика. ;)
  NickRey
 • Доста относителна работа си е и при обикновените - лично аз гледах тези дни някакъв водо/прахо/удароустойчив Самсунг с 2000mah батерия - ако избирах обикновен телефон, бих си взел него. Ако пък говорим за още по-обикновените (До 100 лв), ами че то там общо взето и няма особени разлики, пресилено би било да се каже, че която и да е фирма е силна, пък друга слаба - все са слушалки. По-скоро влияние има насаденото от едно време мнение, че Нокия си е Нокия. Пък то и едно време пак нямаше разлики. Ползвал съм и Нокия, и Алкател, и Сименс - еднаква работа вършеха (Даже помня, че още тогава Нокия се славеха като телефоните с най-малко екстри, но пък уж най-качествени, което наистина си е силно относителна работа). Ако човек тръгне да избира без предразсъдъци, винаги може модел от друга фирма да му хареса повече с нещо.
  mkpetrov
 • Явно Нокиа толкова си могат. Силни са в обикновенните телефони, знаем как умеят да изкарват добри модели и това им позволи да станат номер едно. Очевидно обаче не могат да се борят на софтуерния фронт и не могат да развиват водеща екосистема. Бях чел някъде мнение, че иновациите в мобилната сфера са се преместили от Европа към Силиконовата долина. Вместо Нокиа, Ериксон, Сименс, водещи са Епъл и Гугъл и разбира се производители като Самсунг, HTC и т.н. азиатски компании. Самсунг ако разчитат само на Бада няма да имат тоя успех, имат го заради Андроид.
  osama11
 • [Quote]Нещо не разбрах...[/Quote] Очевидно. Продажбите на iPhone се вдигат постоянно, заради уникалния user experience. Никоя друга платформа не го предлага. WP обаче е най-близо. User experience не е user interface. Различни неща са. Колкото до UI-то - далеч не е грозно.
  jamesjames
 • Неписаното правило е, че не може да си само във възход. Да има възходи и падения е абсолютно нормално.
  Wishmak3r
 • Въпросът ти би било редно да бъде насочен към jamesjames. Очевидно няма как да получи мнозинство в подкрепа на твърдението си. Та по темата, не се учудвам, корейците си заслужиха първото място.
  Sage
 • При Nokia две години проспано време и недоразвит Symbian им коства всичко. От създател на умни телефони, вече напускат тази пазарна ниша. Нищо добро не ги чака с WP. iPhone уби Nokia.
  Beчния
 • Самсунг като цяло нарастна, не само с телефоните си, ами и при телевизорите са първи и сигурно и в друга техника. Фирмата е огромна. Очаквано беше да задминат Нокиа, такива бяха прогнозите и тенденциите. Направи ми впечатление това в статията: "нещата започнаха да се променят след като се появи iPhone". Явно големите корпорации не могат лесно да се преструктурират и да приемат нови бизнес модели. Разбира се има и изключения, но като цяло правилото е че след годините на възход, следва невъзможност за напасване към новостите на пазара и логично спад и фалит в крайна сметка.
  osama11
 • И какво точно каза сега? Едните са да си играеш и "да ползваш програми на тях" (Че какво друго остава да правиш на един смартфон, освен говоренето?), другите да се забавляваш с тях (И къде е разликата), нищо, че няма и приложения (Явно забавлението се изразява в кликането из менютата) за тях, но все пак са върхът, защото може да се забавляваш с тях?:S(woo) А иначе по повод чалгата, трудно е да се намерят фирми (В този бранш), чиито продукти не се вписват в категорията 'чалга'. Специално Нокия не виждам с какво са по-малко чалга от Самсунг, особено с тази ОС, направена за идиоти (С което не искам да кажа, че всички, ползващи я, са идиоти, а само, че тях най-вече се опитват да привлекат).
  mkpetrov
 • Windows Phone7 е уникална просто. Днес на масата имаше 2 айфона и 1 андроид сони . Но просто бяха играчки на масата, нищо друго освен за игра или некви програми не се правеше поне с единия. За андроида същата работа. За уиндоса няма програми и игри както при тях но пак става, но това да ползваш хубав телефон с уиндос 7 е просто забавление. Не съм се забавлявал толкова с друга ос досега. Лошото е че в България няма поддръжка за някои приложения. А за Самсунг, ако наистина са ги минали по брой продадени телефони за период от 14 години Евала.
  edis_feyziev
 • [Quote]Тема: Re: Samsung стана най-големият производител на телефони Автор: jamesjames Публикувано: 13.04.2012 21:49 Windows Phone има много по-близък user experience до iOS, а именно това е причината за постоянно нарастващите рекордни продажби на iPhone.[/Quote] Нещо не разбрах... Заради грозния, но близък по ограниченост UI на WP се вдигат продажбите на iPhone?
  vladovn
 • Не е особено грешна темата. Все пак Nokia (поне за пред хората) беше поставена пред избора Windows Phone или Android. И взе правилното решение, но твърде късно. Ако с дебюта на Windows Phone имаше и телефони с марката на Nokia, нещата щяха да са маалко по-различни. Eventually, пак щяха да загубят първото си място, но те са тргъгнали по тоя път още след излизането на iPhone. Windows Phone има много по-близък user experience до iOS, а именно това е причината за постоянно нарастващите рекордни продажби на iPhone. Та няма как да говорим за Nokia и да не споменем iPhone, Windows Phone и Android.
  jamesjames
 • Като по чудо ще подкрепя @Keyone, защо наистина насочвате темата в грешна посока? Не ви ли писна...
  fintaraBG
 • Дано Нокия не сбъркаха с обвързването си с Майкрософт? Но нещо ми подсказва, че това партньорство няма да е добро за Нокия.. Те загубиха близо две години на пазара на смартфони, само за да изкарат едни смартфони, които са меко казано телефони на вчерашния ден.. Продажбите на Лумия 900 ще са лакмуса на партньорството.. Ако не тръгне добре, просто Нокия ще е загубила твърде много време напразно и трудно ще навакса..
  vlado_h
 • Добре, толкова ли е празен живота ви, че пропуснахте основната идея на темата и за втори път я насочихте в грешна посока?
  keyone