Samsung виновни в копирането на Apple, ще платят над 1 милиард долара щети

Samsung виновни в копирането на Apple, ще платят над 1 милиард долара щети
Вече е известно решението на американските съдебни заседатели в делото на Apple срещу Samsung, които трябваше да отсъдят дали корейската компания нарушава редица патенти свързани със софтуер и продуктов дизайн. Като убедителен победител излиза Apple, а решението може да има сериозни последици за цялата екосистема около Android като цяло и стимулира производителите да търсят трета мобилна екосистема, в която да инвестират - най-големи шансове да стане такава има Windows Phone.

След три дни на обсъждане, съдебните заседатели решиха, че Samsung трябва да плати малко над 1 милиард долара (1 049 343 540 долара) на Apple за нарушаването на 6 патента чрез копирането на дизайна и работата на мобилните им устройства. Сред нарушените патенти например са мащабиране чрез мултитъч жест и отскачане на интерфейса при достигането на края на изображение или текстов прозорец. В същото време бяха отхвърлени претенциите на Samsung за нарушени патенти от страна на Apple. Повечето от продуктите в нарушение са стари и вече спрени от производство.

Сега Apple може не само открито да твърди, че Samsung е копирал дизайна на продуктите й, но може да изиска забрана за продажбите в Щатите на тези, в които са нарушени въпросните патенти - изслушването по този въпрос ще се състои на 20 септември. Освен това получава важно предимство в битката с Android, на която се беше посветил Стив Джобс приживе. Според Samsung решението е загуба за американския потребител, а освен това компанията даде ясни индикации, че възнамерява да обжалва.

В интерес на истината потребителите са най-големите губещи от това решение. Вместо технологичните продукти да стават все по-достъпни и достигнат до повече хора, плащането на патентни такси ще доведе до повишаване на стойността на крайната стока, а освен това ще забави и скоростта на иновации.

http://www.theverge.com/2012/8/24/3254422/apple-samsung-trial-verdict

 • Мани ги новините коментарите често са далеч по интересни ;) както вече показах.
  AVKansazov
 • Ах, те там новините са уникални, като ми е скучно влизам да се развеселя. :D [Quote]системата на Microsoft е по-перспективна от [B]агонизиращия[/B] Symbian[/Quote] http://www.kaldata.com/68369/808-PureView-няма-да-се-предлага-в-Америка.html :D:D Бисери: http://www.kaldata.com/67212/LG-PRADA-30-ще-дебютира-в-Европа-през-февруари.html http://www.kaldata.com/67192/Изтече-информация-за-смартфоните-на-Sony-за-2012г.html Тука в МВ новините, често са с фенски привкус, там новините са весели, неинформативни, често изцяло грешни.
  vladovn
 • калдата - новините за ит и телефоните
  AVKansazov
 • [Quote]– Глупаво, това не вреди на потребителите особено когато „Apple“ печели защото потребителите виждат все по и по-малко продукти от други марки освен „Apple“.[/Quote] Ето това вече е в стил "Ключаря"! @AVKansazov, дай ми линк да прочета малко бисери и аз от тези агенти.:D
  Ванката
 • Тоя е просто уникален! Нов цитат: Цитат: Анализаторите от своя страна държат на мнението, че подобни дела само вредят на потребителите. – Глупаво, това не вреди на потребителите особено когато „Apple“ печели защото потребителите виждат все по и по-малко продукти от други марки освен „Apple“.
  AVKansazov
 • [Quote]Факта е, че с тази победа от страна на „Apple“ ще има много повече [u]иновация и напредък[/u]. Не можете да докажете обратното, защото фактите говорят, че [u]монополът[/u] е най-правилната стратегия.[/Quote] Просто нямам думи, това могат да го кажат само хора с промити мозъци, нищо чудно това да са същите, които ни тровят с "интелигентните" си постове, колко са велики Епъл и, как ние от простолюдието не можем да го разберем.:|
  Ванката
 • Точно така! Отговорът ти там беше много добър така че нека го прочетат и тук ;) (yes)
  AVKansazov
 • Господи, наистина ли смятат монопола за най-правилната стратегия ? Уникално липса на икономическа култура е да се твърди, че монополът е най-правилната стратегия ! Навсякъде, във всички области на живота,а и на Земята конкуренцията е двигателят за развитие ! Колко по-напред щяха да бъдат настолните компютърни системи, ако не беше монопола на Майкрософт ! 6 години лежаха на крилата на успеха на ХР ! Ако имаше конкуренция, и то реална, и Виста,и 7, и 8 щяха да бъдат по-добри ! Същото е и при Андроид и Ябълката ! Например 5 години им трябваха , за да разберат очевидното,че екран с големина 3,5 инча е малък за съвременните смартфони, но много трудно беше да бъде убеден в това Стив Джобс ! Той смяташе всеки телефон с по-голям диагонал , че е тухла ! И най-сетне се решиха, макар и с поредната странна резолюция ! Същото ще бъде и това, докато го разберат,че таблет със съотношение 16:10 или 16:9 е много по-удобен , отколкото в съотношение 4:3 ! Така беше и при телевизорите ! Толкова ли са прозорливи или не ябълковидните ?
  Боби13
 • Ще цитирам написано в друг форум от съратник на Нистел и Кейчо: [Quote]Факта е, че с тази победа от страна на „Apple“ ще има много повече [u]иновация и напредък[/u]. Не можете да докажете обратното, защото фактите говорят, че [u]монополът[/u] е най-правилната стратегия.[/Quote] Без коментар :|
  AVKansazov
 • Дайте процентче и на мен.
  nairobi
 • Не, Apple не правят хардуер. Другите им го правят, те само правят рецептата. Същото е и със софтуера им. Apple са просто гнусни костюмари и се правят на голямата работа... обикновено. Виж го само Тим Кук какъв е социопат, толкова силно вярва, че са измислили пет милиона неща.
  agroman12
 • Епъл това, Самсунг онова, постоянно в новините и в устите на хората. Резултата - 99% от печалбата в сектора се държи от тези две мултинационални корпорации. Шефовете доволно потриват ръце, как потребителите се делят на два лагера и купуват продукция. Бизнес от най-висша форма.
  osama11
 • До голяма степен нещата са навързани Епъл е един от най-големите клиенти на Самсунг в доставката на чипове, като носят доста голяма печалба на Самсунг около 10% от общата им печалба. Ако Епъл се откажат от производството на чипове за тях от Самсунг печалбата им, ще падне много, което е пък почти невъзможно, защото южнокорейците са най-надежни в бранша. Един от основателите на АРМ е Епъл компютърс. И все пак за разлика от Епъл, Самсунг инвестират постоянно крупни суми в бъдещи технологии, като до 2020г. ще инвестират около 21 милиарда долара в нови соларни панели, лед технологии, в медицината и т.н.т. А Епъл само инвестират в дела да съдят за това и онова, направо ги ненавиждам вече!!!
  Ванката
 • Ще осъзнаеш, че това не са бай Иван и бай Петкан а мултимилиардни компании и махленската логика не важи. Щях да почна да обеснявам какво точно имат Самсунг с ARM чиповете на Apple, но няма смисъл тук.
  Nistel
 • Само не мога да разбера след като процесорите A4 и А5 на Епъл са производство на самсунг след тва дело кой ще прави процесорите на Епъл в бъдеще. Тъй като процесорите на Епъл са всъщност на самсунг то самсунг може да осъди епъл да не им използват процесорите.(woo) И тогава какво. (rofl)
  GSMaster
 • Chilko, напълно си прав патентната система е яко сдухана. Случая с iPhone е особен. Преди него имаше PocketPC, само че переспективата за post-PC устройство не се хареса на наякой, тъй като не може да вземеш $500 за софтуерни лицензи от устройство, което се продава за $200 с всичко предварително инсталирано и готово за употреба. Те това е разковничето. Apple се усетиха навреме, че важен е крайният продукт, а не частите, които го съставят. Затова предложиха устройства, които са актуални във всяко отношене, а не накакви компромисни тухли или бавни на костенурка боклуци, дето не се харесват на никого. Това е +10 години напред във времето,сравнено с установения от 2005 тренд. Всички дебили, които възприемаха реалността по друг начин , сега ще трабва да плащат на Apple. Няма нищо по-естествено от това. Дори Господ Бог не обича глупаците.
  A4i
 • Патентната система определено не е съвсем наред, особено по отношение на интерфейса. Излиза, че е незаконно двама души да се сетят за едно и също нещо. Патентите на Аpple не са изобретения, а са просто решения на обикновени проблеми. Безумно е да се патентоват жестове, които хората правим по интуиция. Докосването е естествения начин за взаимодействие със заобикалящия свят - вижте какво правят децата като видят нещо. Докосват го. Това по отношение на патента за мащабиране чрез докосване. Друг пример - набиране на номер с докосване. Ами какво друго да се прави с тоя номер? Това не се отнася само за Аpple, а за всички компании, които патентоват решения на познати проблеми. Иначе е видно, че Samsung са копирали от дизайна на продуктите, опаковките и дори иконите на Аpple. Да, заслужават глоба за това. Проблема се крие в другите патенти, които американските съдебни заседатели са приели за валидни в делото. С решението си утвърждават система, която просто не работи както трябва. Това е опасното.
  chilko
 • [Quote]Не смесвайте понятията. Тая работа (IT) не е като оная работа. Apple е преди всичко хардуерен производиител. Като такъв естествено че има право да защити разработките си. Другите, които копират , ами да им плащат, след като не могат/не искат сами да измислят нещо различно. [/Quote] най-обичам хора дето си нямат понятие от it да го коментират...ако беше изгледал поне едно от видеата щеше да се замислиш, явно си толкова заслепен фен на епъл, че вече не можеш да мислиш трезво, толкова по-зле за теб. Да не говорим, че "половината" им хардуер е дело на самсунг, така че по-добре мисли преди да се изказваш неподготвен и излагаш ;) определено след този развой и аз не мисля да погледна към какъвто и да е продукт на тази марка, ако ще 5цата да е невероятно добър, няма да видят от мен и стотинка ;) даже не бих се учудил, ако от цялото дело епъл не съжаляват и не постигнат обратен резултат - както казва пича в тоя пост - това е може би най-добрата реклама на самсунг за 1 милиард :D : https://plus.google.com/u/0/114476892281222708332/posts/246srfbqg6G
  berserk
 • Не смесвайте понятията. Тая работа (IT) не е като оная работа. Apple е преди всичко хардуерен производиител. Като такъв естествено че има право да защити разработките си. Другите, които копират , ами да им плащат, след като не могат/не искат сами да измислят нещо различно.
  A4i
 • Примера е добър, филма още повече. Според мен от самолет си личи, че именно Епъл крадат и копират. Честно казано исках да си купя айШИТ, тъй като искам разнообразие, но с подобни действия природното отвращение в мен към този тумор надделява.
  asenna5