САЩ може да разшири санкциите срещу Huawei

През миналата година мнозина бяха изненадани от налагането на санкции от страна на американската администрация на Huawei, което на практика забрани на местните компании да търгуват с китайците. Някои от тях все пак намериха начин да възобновят търговските си взаимоотношения, други получиха специални разрешения, но за трети като например Google това все още не е възможно.

Към момента в сила е правило De minimis, което указва минималният процент американски компоненти в направен в чужбина продукт, над който той подлежи на регулация от американските власти. В момента този праг е 25% по отношение на технологичните продукти. Според цитирана от Reuters неофициална информация Министерството на търговията на САЩ подготвя правило, което ще намали процента до 10%, но само що се отнася до износа към Huawei.

Освен това може да бъде разширен и обхватът на рестрикциите, така че да се забрани продажбата и на други продукти като потребителска електроника и чипове, които не са от критична важност. При подкрепа от останалите правителствени агенции, новото правило може да влезе в сила до няколко седмици. Ако това стане, редица международни компании също ще бъдат засегнати от санкциите.

Huawei вече произвежда сама или използва китайски продукти за голяма част от компонентите, които са й нужни за производството на смартфони и други устройства. Със сигурност засилването на ограниченията ще я накара да потърси възможност да замени и тези от други международни компании.

Източник: Reuters

  • Ех тия тъпи янки! Кво си мислят, че техните технологии са уникални и незаменими? Сами си прецакват бизнеса. А в същото време стимулират Китай да си прави всичко сам. И Китай го прави.
    propov
  • Нали Тръмп подписа търговко споразумение с Китай, няма ли да спрат проблемите на Хуавей?
    board