САЩ може пак да отсрочи санкциите срещу Huawei

Според два независими запознати източника, цитирани от Reuters, днес Министерство на търговията на САЩ ще удължи отсрочката, с която се позволява на американските компании да доставят оборудване и софтуер на Huawei с още 90 дни. Китайската компания получи 90-дневен лиценз (изтича на 19 август) за извършване на определени сделки, за да се осигури възможност за поддръжка на съществуващи мрежи и за ъпдейти на телефоните ѝ.

Въпреки това Reuters посочва, че удължаването все още не е напълно сигурно, като е възможно президентът Тръмп да промени решението си, което е обвързано с резултата от разговор с китайския му колега Си Дзинпин, който трябва да се е провел през изминалия уикенд. Случаят с китайската компания е част от ескалиращата търговска война между САЩ и Китай, която все още изглежда далече от привършване. САЩ смята, че оборудването на Huawei може да се ползва за шпионаж в полза на Китай, а освен това обвинява компанията в нарушаване на санкциите срещу Иран.

Най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света все още не може да купува американски части и компоненти без неговите доставчици да имат специално разрешение. Много компании вече са подали заявки за такива, а наскоро министърът на търговията Уилбър Рос заяви, че са получени над 50 заявления и очаква да дойдат още повече. От похарчените от Huawei 70 милиарда долара за покупка на компоненти през 2018, около 11 милиарда са отишли в американски компании, сред които Qualcomm, Intel и Micron.

Източник: Reuters