САЩ може пак да отсрочи санкциите срещу Huawei

САЩ може пак да отсрочи санкциите срещу Huawei

Според два независими запознати източника, цитирани от Reuters, днес Министерство на търговията на САЩ ще удължи отсрочката, с която се позволява на американските компании да доставят оборудване и софтуер на Huawei с още 90 дни. Китайската компания получи 90-дневен лиценз (изтича на 19 август) за извършване на определени сделки, за да се осигури възможност за поддръжка на съществуващи мрежи и за ъпдейти на телефоните ѝ.

Въпреки това Reuters посочва, че удължаването все още не е напълно сигурно, като е възможно президентът Тръмп да промени решението си, което е обвързано с резултата от разговор с китайския му колега Си Дзинпин, който трябва да се е провел през изминалия уикенд. Случаят с китайската компания е част от ескалиращата търговска война между САЩ и Китай, която все още изглежда далече от привършване. САЩ смята, че оборудването на Huawei може да се ползва за шпионаж в полза на Китай, а освен това обвинява компанията в нарушаване на санкциите срещу Иран.

Най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света все още не може да купува американски части и компоненти без неговите доставчици да имат специално разрешение. Много компании вече са подали заявки за такива, а наскоро министърът на търговията Уилбър Рос заяви, че са получени над 50 заявления и очаква да дойдат още повече. От похарчените от Huawei 70 милиарда долара за покупка на компоненти през 2018, около 11 милиарда са отишли в американски компании, сред които Qualcomm, Intel и Micron.

Източник: Reuters

Оферти на деня