Създателите на литиевойонните батерии получиха Нобелова награда за химия

Тазгодишната Нобелова награда за химия отива при трима учени, на които дължим създаването на литиевойонните батерии, ползвани в широка гама от устройства – от телефони и лаптопи до електрически автомобили. Джон Б. Гудинаф от университета на Тексас в Остин, М. Стенли Уитингам от Бирмингамския университет и Акира Йошино от университета Мейжо ще си разделят поравно сумата от 9 милиона шведски крони (824 105 евро) за своя принос за създаването на революционната технология.

Стенли Уитингам поставя основите на технологията през 70-те години на миналия век в разгара на петролната криза, като разработва иновативен катод, който може да задържа литиеви йони. През 80-те Джон Гудинаф надгражда работата с нов материал за катода и демонстрира батерия, която може да задържи заряд от 4 волта. На 97 години той е най-старият носител на наградата. Акира Йошино пък разработва първата комерсиална батерия през 1985 година.

Акумулаторните литиевойонни батерии са навсякъде около нас и без съмнение промениха света, в който живеем след навлизането си на пазара през 1991 година. Нобеловият комитет посочва, че наградата отива при тримата за поставянето на основите на безжичното и свободно от изкопаеми горива общество. В изявление за пресата професор Йошино заявява, че новината е страхотна и изненадваща, а освен това е доволен, че неговата работа е помогнала за борбата с климатичните промени.

Източник: Нобелов комитет

  • Само не разбрах защо чак сега получават това признание. И 1995 и 2000 си е било за нобелова награда.
    mishobehar