Създателите на литиевойонните батерии получиха Нобелова награда за химия

Създателите на литиевойонните батерии получиха Нобелова награда за химия

Тазгодишната Нобелова награда за химия отива при трима учени, на които дължим създаването на литиевойонните батерии, ползвани в широка гама от устройства – от телефони и лаптопи до електрически автомобили. Джон Б. Гудинаф от университета на Тексас в Остин, М. Стенли Уитингам от Бирмингамския университет и Акира Йошино от университета Мейжо ще си разделят поравно сумата от 9 милиона шведски крони (824 105 евро) за своя принос за създаването на революционната технология.

Стенли Уитингам поставя основите на технологията през 70-те години на миналия век в разгара на петролната криза, като разработва иновативен катод, който може да задържа литиеви йони. През 80-те Джон Гудинаф надгражда работата с нов материал за катода и демонстрира батерия, която може да задържи заряд от 4 волта. На 97 години той е най-старият носител на наградата. Акира Йошино пък разработва първата комерсиална батерия през 1985 година.

Акумулаторните литиевойонни батерии са навсякъде около нас и без съмнение промениха света, в който живеем след навлизането си на пазара през 1991 година. Нобеловият комитет посочва, че наградата отива при тримата за поставянето на основите на безжичното и свободно от изкопаеми горива общество. В изявление за пресата професор Йошино заявява, че новината е страхотна и изненадваща, а освен това е доволен, че неговата работа е помогнала за борбата с климатичните промени.

Източник: Нобелов комитет

Оферти на деня

  • Само не разбрах защо чак сега получават това признание. И 1995 и 2000 си е било за нобелова награда.
    mishobehar