Сензорната лента в MacBook Pro всъщност работи с watchOS

Сензорната лента в MacBook Pro всъщност работи с watchOS

Новото издание на лаптопа MacBook Pro ни изненада с добавената сензорна OLED лента, която заема мястото на реда с функционални бутони. Добавката осигурява бърз достъп до различни команди и инструменти според активното приложение, но Аpple не сподели повече технически подробности за системата. Въпреки това разработчик вече е успял да намери доказателства, че лентата използва watchOS, което на практика я прави версия на Apple Watch.

Според Стивън Трутън-Смит споменатият от Apple чип T1 е вариант на чипсета в умния часовник на компанията, a ползването на watchOS дава възможност на Apple да се възползва от работата си около сигурността на iOS, защото T1 пази достъпа до сензора до отпечатъци и до камерата на лаптопа. От интервюто за The Verge става ясно, че Touch Bar ползва специална версия на watchOS, която зарежда от ramdisk с размер 25MB, така че не очаквайте да ползвате с лентата приложения за умния часовник на Apple.

Компанията вече е осигурила достъп до API на големите разработчици на софтуер, за да добавят към приложенията си съвместимост с лентата, но Трутън-Смит посочва, че няма възможност множество приложения да работят с Touch Bar едновременно. Решението на Apple да ползва iOS повдига въпроса дали компанията не възнамерява да разшири приложението на Touch Bar – според него теоретично е възможно сензорната лента да работи дори и лаптопът да е изключен.

Applе може дори след време да добави в лаптопите си процесор от серията A, който да позволи работата на пълната версия на iOS и ползването на приложения за платформата, без да се налага да работи основният x86 процесор. Преди време Microsoft се опита да наложи подобна функция с името SideShow в Windows Vista, но тя така и не успя да получи голяма подкрепа от производителите на компютри, а поддръжката й беше прекратена с излизането на Windows 8.1.

Източник: The Verge