Сериозен бъг е позволил хакването на iPhone през Wi-Fi

Сериозен бъг е позволил хакването на iPhone през Wi-Fi

Изследователи разкриха подробности за включително сериозен бъг в iOS, който е позволил на атакуващите да хакнат iPhone от разстояние без неговия притежател да прави каквото и да било. Обикновено хакерите получават достъп след действие на потребителите - кликване на съмнителен линк, изтегляне на заразено приложение или пък отваряне на специално форматирано съобщение.

Иън Биър от Google Project Zero демонстрира как чрез въпросния бъг в iOS атакуващите могат да откраднат писма, снимки и съобщения и дори да получат достъп до камерата и микрофона. За щастие Apple го е отстранила още през месец май с излизането на iOS 13.5, така че всички устройства вече са защитени от него.

Хакването е било възможно благодарение на технологията Apple Wireless Direct Link, която позволява на потребителите да изпращат файлове и снимки чрез AirDrop и лесно да споделят данни с други устройства с iOS. В обширна публикация експертът разкрива как е успял да се възползва от този сериозен бъг, който е проучвал в продължение на 6 месеца.

Източник: BBC, Project Zero