Сериозен бъг във FaceTime позволява подслушване без знанието на отсрещната страна

Сериозен бъг във FaceTime позволява подслушване без знанието на отсрещната страна

Потребители откриха критичен бъг във FaceTime, който позволява подслушване на отсрещната страна. Оказа се, че ако набирате друг човек през услугата на Apple, ще можете да чуете звук от микрофона на отсрещното устройство преди потребителят да приеме или отхвърли вашето обаждане. По този начин на практика става възможно поне за кратко време да подслушвате други хора без тяхното знание и съгласие.

Бъгът се активира, като стартирате видеоразговор и по време на набирането добавите своя собствен номер чрез бутона Add Person. От 9to5mac са открили и, че ако по време на звъненето ответната страна натисне бутона за изключване на устройството от екрана в заключено състояние, то FaceTime ще предаде не само звук, но и видео без потребителят да разбере за това. Оказва се, че бъгът засяга всички продукти на Apple, които поддържат FaceTime, и не е ограничен само до iOS.

От Apple обявиха, че са наясно с проблема и вече работят за отстраняването му. Компанията от Купертино обеща, че до края на седмицата ще пусне ъпдейт, който разрешава неприятната ситуация. Междувременно Apple деактивира сървърите за услугата Group FaceTime като временна мярка за ограничаване на потенциалните злоупотреби, а ако не искате да станете жертва на този проблем, до излизането на поправката можете да изключите FaceTime от настройките на iOS.

Източник: 9to5mac