Ново мобилно приложение на AnTuTu тества възможностите за изкуствен интелект

Ново мобилно приложение на AnTuTu тества възможностите за изкуствен интелект
През последните години все повече производители добавят в продуктите си възможности за ускоряване на задачите с изкуствен интелект. Като цяло различните компании имат различни идеи какво означава ИИ в мобилна среда, така че е полезно да имаме инструмент, с който да сравним представянето на различни продукти. Това прави AnTuTu с новото приложение AI Review, което измерва производителността на телефоните при обработка на различни задачи с ИИ. Оказва се, че това е трудна задача, защото според компанията в мобилния сегмент няма унифициран стандарт за ИИ, а това е довело всеки производител да разбира технологията по различен начин и да я имплементира различно.

Qualcomm обработва тези операции през Hexagon DSP; Huawei го прави чрез NPU блок в чипсета Kirin, Samsung и MediaTek също разчитат на допълнителни изчислителни блокове. Всеки производител осигурява свой SDK за използване на тези възможности, така че е нужно и участие от страна на разработчиците на приложения. AI Review има две части - класифициране на изображения и разпознаване на обекти.

Първата разглежда 200 снимки, като разчита на невронна мрежа Inception v3, а втората обработва кратко видео, като използва невронната мрежа MobileNet SSD. Като цяло приложението все още има своите ограничения, защото не се поддържат платформите на всички производители, а това води до по-ниски резултати при някои модели. Например Samsung не е пуснала SDK за своята система, а HiSilicon HiAI разчита на TFLite за някои операции, така че оценките ще са по-ниски, защото се натоварва основният процесор. Версията на Android също оказва влияние на резултата, защото в Pie е добавена поддръжка на невронни мрежи. Приложението може да се изтегли от тук и трябва да се инсталира ръчно.

Източник: XDA Developers