Серията Samsung Galaxy S9 прави малки еволюционни промени

И тази година Samsung реши да продължи със стратегията си по отношение на флагманската серия Galaxy S, която възприе през последните няколко години, като използва един дизайн в две поколения, като междувременно му прави малки промени. Видяхме това при Galaxy S6 и Galaxy S7, а сега и при Galaxy S8 и Galaxy S9. Новата флагманска серия запазва добре приетия дизайн на своя предшественик и го оптимизира, като поставя сензора за отпечатъци на по-логична позиция върху задния панел, макар че това не прави автоматично употребата му по-удобна, защото размерите му са намалени. Новите устройства са малко по-къси, но в същото време малко по-широки, по-дебели и по-тежки, макар че капацитетът на батериите е останал непроменен.

Препоръчани оферти

Този итеративен рефрен се повтаря и в останалите аспекти на устройствата. Те са получили по-добър дисплей, който запазва диагонал, съотношение и резолюция (5,8” и 6,2”, 18.5:9, 1440 x 2960 пиксела) и по-добър 10-нанометров процесор (осемядрен Exynos 9810 или Snapdragon 845). Оперативната памет е 4GB за Galaxy S9 и 6GB за неговата по-голяма версия. Устройствата са се сдобили и със стерео говорители, които са настроени от АKG и така осигуряват значително по-добър звук от Galaxy S8, а освен това поддържат обкръжаващ звук с технологията Dolby Atmos. Камерата също е преработена и освен с нов интерфейс за лесно превключване между различните режими е получила и нов сензор с механично променяне на блендата между f/1.5 и f/2.4.

Телефонът избира блендата автоматично според условията и осветеността на сцената, но в професионален режим можете да промените това ръчно. Galaxy S9+ добавя и втора основна камера, която е с фиксирана бленда f/2.4 и осигурява двукратно оптично приближение. Тя се ползва при заснемане на портрети и при функцията за получаване на боке ефект. Предстои да видим как се справя камерата, но по-светлата бленда обещава подобрение при снимане в недостатъчно светлина. Камерата се е сдобила и с възможност за създаване на AR емоджита, които са базирани на чертите на лицето ви и могат да бъдат споделяни чрез анимирани GIF анимации с приятели чрез предпочитаните приложения за комуникация.

3D емоджитата дойдоха на мода с излизането на iPhone X и вече е въпрос на престиж всеки производител да добави подобна функция в продуктите си. Имплементацията на Samsung е малко по-различна от тази на Apple и включва създаването на виртуални аватари, които не следват особено прецизно лицевото изражение, но сигурно ще намери фенове. Вдъхновена от Apple е и функцията за лицево разпознаване, която не работи самостоятелно, а е комбинирана със скенера за ириси за осигуряване на подобрена защита в зависимост от околните условия. Добавена е и възможност за запис на super slow motion 720p видео с кадрова честота 960 fps, но това го умееха и телефоните на Sony през миналата година. Тази година японците увеличиха резолюцията до full HD за сметка на времетраенето.

Предстои да разберем дали сравнително малките промени спрямо Galaxy S8 ще стимулират потребителите да преминат към новите и по-скъпи модели. Вече се появиха мнения обаче, че предварителните поръчки са значително по-ниски от миналата година. Потребителите вече ползват телефоните си по-дълго и това нежелание за годишен ъпгрейд е проблем за всички производители, но малките промени в новите модели на Samsung вероятно също имат принос за по-слабия интерес. Представената преди броени дни флагманска серия Galaxy S9 ще е на пазара през идната седмица, но направилите предварителна поръчка български потребители вече би трябвало да са получили телефоните си. Ние също вече имаме тестова бройка от Galaxy S9+ и през следващата седмица ще сме готови с подробно ревю.

 • (yes)
  Vasil977
 • Камерата наистина ме разочарова леко. На тъмно може и да снима по-добре, но алгоритмите за обработка така размазват детайлите, че се чудя на оценката на DxOMark.
  chilko
 • Ще има ли други нови модели? J и А серии
  Sinansi1
 • Мечтата на дизаинера :D
  Vasil977
 • Сравнявай го с S8 а не с тая грозна десятка...
  bicubic