Шеф на Nokia смята, че камерафоните ще изместят фотоапаратите

Шеф на Nokia смята, че камерафоните ще изместят фотоапаратите
Бързия прогрес при камерафоните е на път да измести не само обикновените фотоапарати, но дори професионалните модели със сменяема оптика, смята вицепрезидента на Nokia Ансси Ваньоки. По негови думи казани по време на реч в Хелзинки и цитирани от Reuters, камерафоните съвсем скоро ще революционаризират пазара на фотографска техника. Ваньоки смята, че през следващите 12 месеца телефоните ще започнат да записват HD видео (вероятно става дума за full HD резолюция, тъй като и сега има модели записващи 720р), което ще може да бъде гледано директно върху HD телевизор.

Наскоро писахме за новия стандарт за HD интерфейс за мобилни устройства, който Nokia разработва съвместно със Samsung, Silicon Image, Sony и Toshiba и чиято спецификация ще е готова в близките месеци. От друга страна изказването на шефа на компанията може да се разглежда и като подсказа за бъдещите продукти на компанията. Вече знаем, че следващият флагман на N-серията - N8, ще разполага с възможност за HD запис, но остава въпроса кога точно ще го видим.
http://uk.reuters.com/article/idUKLDE63J15F20100420


Втора употреба с гаранция

  • Съгласен съм с теб,аз съм сравнявал снимки от ен 95,на нокия и снимки от практика(5 мега пиксела) нямаше разлика.да неговоря за сатио на сони ериксон,където снимките са много над тези на практиката.така,че наистина камерфоните ще изместят,ефтините апарати.точно удобството да са ти в джоба,по всяко време е незаменим плюс
    djambaza_1
  • напълно съм съгласен с теб(yes),много точно казано(yes)(yes)
    prosatamos
  • Има нещо вярно..!! Според мен..по точно..камерофоните ще вземат доста голям процент от дела на фотоапаратите в ниския клас..но мисля, че не може да става дума..че ще изместят фотоапаратите като цяло..да не говорим за професионалната техника, което е много смешно :D !!
    888888
  • Според мен камерафоните до голяма степен ще изместят сапунерките. Не става въпрос, че ще ги настигнат по качество, а че хората ще ги избират заради удобството. Това камерата да е винаги в теб, секунди след като си направил снимката или клипа да можеш да ги ъплоуднеш някъде или да го пратиш на някой, да имаш gps кординатите на някои снимки също е яко.... А и качеството на камерите в телефоните безспорно расте. Още преди години правих сравнение между стария си N73 и 3MP фотоапарат Pentax, който си бях купил 2003-та. И разликата не беше голяма. А сегашните камерафони снимат в пъти по-добре. Така че след като преди години съм бил доволен от определено качество на фотоапарат, защо днес да не съм доволен от същото/по-добро качество от камерафон. Същото е положението и с 5-годишната ми видео камера(при която ако изключим оптичното приближение и че има инфрачервени сензори за снимане при нулева светлина), е тотално отвята от новите камерафони. Мисълта ми е, че камерафоните спокойно могат да покрият изискванията на не особено претенциозните потребители, а специализирана техника да се взима при случаите когато се търси много високо качество.
    board
  • точно казано,такъв апарат няма да бъде изместен,можеби в близките 10 години,но знае ли човек бъдещето за по късно.силно се съмнявам това да го каже директор на огромна компания(yes)
    seagate
  • Отдавна се усъмних в точния превод на самия човек и интерпретацията на неговото изказване. Не знам колко от вас са имали досег с журналистиката, но аз съм работил достатъчно дълго време в тази сфера, за да видя колко лесно могат да се преиначат едни думи. Едва ли който и да е човек си е представял в близко бъдеще който и да е телефон да измести такъв фотоапарат. Но само като видя, че е над 700лв. просто знам, че ще са единици тези хора, които ще си го купят.
    chicho_tomovata_koliba
  • Изпълвам се с еуфория като си представя как една Nokia "измества" от пазара това: http://www.engadget.com/2010/04/22/nikon-coolpix-p100-reviewed-found-to-contain-oodles-of-zoom-and/ :D(cyber):D
    РПГ - Sage
  • :| Как да не е споменато, че ще изместят дори и професионалните..!? [Quote]Бързия прогрес при камерафоните е на път да измести не само обикновените фотоапарати, [B]но дори професионалните модели със сменяема оптика[/B][/Quote] Освен ако това не е оригиналния текст :| !! Както и да е...и в двата случая това няма да стане ;) !!
    888888
  • В оригиналното изказване никъде не се споменава фразата "професионални фотоапарати", по-скоро се има предвид средния клас сиви Кодак, Сони, Самсунг и т.н. които могат да се купят за по 200-500 лв. Има телефони като Сатио и Виваз, които имат чудесни камери и ХД видео, а скоро ще се появят и фул ХД способности. Освен това, не мислете, че на върха на корпорацията Нокия стоят глупави хора, това е оксиморон.
    19Krpm
  • Apple изостават при камерите, нали затова е цялата тема, не говорим за смартфони изобщо, и без това всички останали теми са пълни с подбни безсмислени спорове. Като кажеш, че някой шеф е закопал Нокия в калта просто се чудя наистина ли си го вярваш ??? Все още е най-големия производител в света и в близките 5 години трудно ще бъде изместен независимо колко технологично напредничеви телефони пусне конкуренцията. А и чети по-внимателно, никъде не е казано че точно техните телефони ще изместят професионалните фотоапарати, а телефоните по принцип. Идеята е че тази функция за разлика от много други е често използвана, търсена от потребителите при покупка и има смисъл да се инвестира в нейното развитие.
    chicho_tomovata_koliba
  • [Quote]SwollenMembers написа: В момента са толкова НАЗАД, нямат никакъв отговор на HTC, Motorola, Apple, Samsung по отношение на смартфоните и камерфоните[/Quote]. [Quote] chicho_tomovata_koliba написа: Само ще те помоля да изключиш Apple от по-горния ти пост, защото в това отношение те все още изостават. [/Quote] Apple изостават при смартфоните от Nokia, според теб ? (woo) [Quote]Добре де, не е нужно да пишеш 5 поста, за да оплюеш марката Нокия. Разбрахме още първия път, че не ти харесват камерите им и това е достатъчно.[/Quote] На мен изобщо не са ми проблем камерите на Nokia, или пък ужасната им OS, в случая се дразня от малоумните им шефове, които буквално закопаха Nokia в калта. И навсичкото отгоре имат наглостта, да говорят, че техните телефони щели до няколко години да изместят персоналните компютри и професионалните фотоапарати. Същевременно пък други шефове на същата компания официално в интервюта признават сериозните неуспехи на N97 ... ?! Дразня се, че Nokia от марка за специални телефони, се превърна в марка за масовите 1200 и си развали всички модели от висок клас и то точно заради такива болни амбиции, те да бъдат номер едно по продажби, техните телефони да стават за професилани фотоапарати и компютри и още не знам си какво ...
    SwollenMembers
  • Да го кажем така: Имам телефони, които правят прилични снимки..но ги ползвам само в случайни моменти(примерно съм на някой обект и не си нося фотоапарата и за да замажа положението снимам с телефона)!! НО..никога за специални случаи(рождени дни и други подобни моменти..) не бих използвал телефона ми за да запечатам хубавите моменти..а ще си взема фотоапарата ми...които прави снимки много, много над тези от телефоните ;) !! Да..телефоните при нужда вършат работа...но никога за специални случай няма да се доверя на някакъв си телефон :) !!
    888888
  • (yes)но нали трябва да се плюе,казват било модерно,даи му шанс още веднъж да оплюе нокиа
    prosatamos
  • Добре де, не е нужно да пишеш 5 поста, за да оплюеш марката Нокия. Разбрахме още първия път, че не ти харесват камерите им и това е достатъчно. Само ще те помоля да изключиш Apple от по-горния ти пост, защото в това отношение те все още изостават. Иначе колегата ти каза - N82 има много добра камера, N86 беше избран за камерафон на годината, вярно че ще се намерят достатъчно хора да го оплюят, и може би не е най-добрият, но със сигурност е много добър... Ами видеото от N93i все още е едно от най-добрите които съм гледал... така че хайде да не оплюваме неща които изобщо не сме ползвали.
    chicho_tomovata_koliba
  • Аз съм съгласен напълно с това. То ако беше обратното, изобщо нямаше да има телефони с камери. Въпросът е, че този шеф се опитва да предположи нещо съвсем друго от това, че камерфоните са удобни за ежедневието. Просто доказва една изключително ниска техническа компетентност. Другото смешно нещо е, че едва ли има разумен фен на камерфоните, който да избере който и да е било от моделите на Nokia. Просто им се чудя откъде ги вадят тези бисери.
    SwollenMembers
  • о да и заради това н82 все още се води за един от най-добрите камерафони8)
    sfan
  • Пиле, за това се разбрахме - то е ясно, че няма камерафоните да заменят истинския фотоапарат. Но съгласи се, че не са много хората, дето ще тръгнат да нося фотоапарат всеки ден със себе си :)
    Blisss
  • Да, сигурен съм, че някой ден ще видя някоя мадама с тостер в чантата си : ) :D Но ставаше дума, че който си е фотограф по призвание, винаги ще си носи в себе си апаратче; Не е съвсем вярно, че никой не е носи винаги фотоапарат ... Докато е съвсем вярно, че няма фотограф, който да разчита на камерфон ... напротив, голяма част от професионалните фотографи напълно отричат камерфоните и не биха ги използвали за каквито и да е било снимки ... Аз лично камерата на телефона си я използвам главно, когато трябва да снимам нещо тайно и бързо, в повечето случаи се отнася за нещо написано, така че единственото важно за мен е, да има автофокус и макро ... За всичко останало си ползвам истински фотоапарат
    SwollenMembers
  • Много навътре го приемаш :) А момичето с фотоапарата винаги в чантата - то от жените всичко се очаква да имат в чантата....аз като погледна в моята....и....:D:D:D:P:P
    Blisss
  • Да, телефоните стават все по-добри снимачи, което носи куп предимства - винаги можеш да го извадиш от джоба и да щракнеш някой документ (вместо да го преснимаш и т.н.), винаги можеш да снимаш някоя смешна ситуация, мн ясно че са малко хората, които носят винаги в себе си фотоапарат. Въпреки че в момента до мен седи едно момиче, което АБСОЛЮТНО винаги има фотоапарат в чантата си :D Предимството на мобилните телефони с камери отдавна е станало ясно, факт ... обаче да ми излиза някъв мърльо (чийто телефони са с най-лошите камери от всички), и да ми твърди че техните телефони ще заменят професионалните фотоапарати - няма да стане. Не е въпрос само на оптика, както казваш ... то е оптика, матрици, процесори, екрани, светкавици, захранване .... просто едното няма нищо общо с другото, камерфоните си имат своето място, любителските фотоапарати си имат друго, а професионалните фотоапарати трето място. Нека всеки си знае мястото, не отива на шеф на такава голяма компания, да се изказва по такъв неграмотен начин ...
    SwollenMembers