Шефът на Epic Games е впечатлен от PlayStation 5

Главният изпълнителен директор на Epic Games – Тим Суийни, споделя, че следващото поколение игрови конзоли и по-конкретно PlayStation 5 ще доведе до сериозни промени по отношение на разработката на игри. Той засяга тази тема по време на анонса на новия Unreal Engine 5, който е оптимизиран за работа със следващото поколение конзоли.

Според Суийни PS5 е забележително балансирано устройство, което има огромна графична мощност, но и въвежда промяна в системата за управление на паметта. Това позволява бързото рендирането на цели светове, които могат да бъдат с размер от десетки гигабайти, и то почти мигновено. Това е възможно поради използването на нов тип M.2 SSD в конзолата, но и чрез софтуерен компонент.

Архитектурата на паметта за файлове в PS5 е много по-напреднала от наличното за PC, а това ще накара компаниите от компютърната индустрия да работят за напредък в тази област. Според Sony използваният в конзолата диск е по-бърз от който и да е продукт на пазара. Той позволява моменталното зареждане на игри и дава бърз достъп на разработчиците до съставните данни на игрите им.

В случая става дума за интеграция на бързa паметз а файлове със система за управление на данните в конзолата. След дебюта ѝ може да сме свидетели на промяна на архитектурата и при компютърните конфигурации и игри. Инженерите на Epic са имали достъп до конзолата и от първо лице са се убедили във възможностите ѝ.

Споделените демо кадри от новия Unreal Engine 5 са генерирани и уловени в реално време от PS5. Суийни говори и за Xbox Series X, като според него и решението на Microsoft ще предложи високи скорости, но компанията му работи по-отблизо със Sony и затова има директни впечатления от PS5.

Източник: The Verge

  • Статията на The Verge е вероятно чист маркетинг, но флагман RDNA2 картите на AMD, които се очакват в Q4 на 2020 и, по-нисък клас на които ще влязат в Xbox Series X и PS5, се очаква да бъдат няколко стъпки напред от предишното поколение и флагманите да включват RT (Ray tracing). За PC-версиите става въпрос, в тази връзка твърдението "невиждано и в PC" в конзола за 700 лв. е меко казано смешно. Това, което ще използват, е съчетание на AMD в новите карти от видео памет, RAM и SSD суопове, което комбинирано ще увеличи throughput-a. Не сме го видели, всичко са слухове към момента и се говори само за топ енд карти в HEDT. Септември ще видим и 3xxx-серията на NV. Но ще е само в наш интерес, поне на тези в high end сегмента да видим нещо подобно, работещо на практика и в по-ниския клас (и въобще), както и натискането на цените надолу от AMD.
    MEnergy