Щатите гледат на Huawei и ZTE като на заплаха за националната сигурност

Щатите гледат на Huawei и ZTE като на заплаха за националната сигурност
Разследване на американския конгрес определи китайските производители на комуникационно оборудване Huawei и ZTE като заплаха за националната сигурност и ще препоръча на американските правителствени агенции и компании да избягват да използват продуктите им, пише The Wall Street Journal. Проучването е продължило година, а резултатите от него ще бъдат публикувани днес. В него се отправят и препоръки към конгреса да не се одобряват сделки на сливане или придобиване между американски и китайски компании. Разбира се, Huawei и ZTE не са съгласни с подобни заключения и отхвърлят обвиненията.

Според председателя на разследващата комисия Майк Роджърс, Щатите не могат да поверят такива важни системи като комуникационните на компании, чиито близки връзки с китайската държава са добре известни. Допълва и че страната е най-големият извършител на кибершпионаж срещу САЩ. В доклада не се посочват конкретни доказателства за нарушения, но се отбелязва, че някои американски компании са отчели странни инциденти при работа с китайско оборудване. Има и опасения, че китайското правителство може да поиска двете компании да му предоставят деликатна информация за техните клиенти.

http://online.wsj.com/article/SB10000872396390443615804578041931689859530.html
http://www.reuters.com/article/2012/10/08/us-zte-response-idUSBRE89701D20121008

 • А аз си мисля че става дума за шпионаж. Доказано е че китайското правителство потдържа и споснорира хакерски отдел който се занимава да атакува западни компании и да им кръде данните. Атаката към RSA и Lockeed Martin не е дело на обикнвенни хакери а на такива които са подкрепяни от държавата. Няма Американска компания която да се конкурира с Huawei в сверата на високоскоростните безжични мрежи. Това не е икономически проблем а политически. И проблем за националната сигурност.
  Ozy123
 • А не затова че се страхуват че компаниите ще ги шпионират в полза на САЩ и Канада. Точно, затова и ми се струва, че в американския случай е същата работа - съвсем не става дума за шпионаж, а за икономически и/или политически интереси. Иначе си прав, че по-скоро корпорациите са правителството, , но в случая се отнася само за американските, затова и на останалите винаги ще се пречи с всички сили, пък на хората точно като по комунистическо време ще се обясняма как лошите капиталисти (В случая комунисти - не, че има особена разлика) искат да им съсипят нацията и т.н.;)
  mkpetrov
 • Незнам откъде стигна до извода че американските компании правят това което правителството иска, но според мен жестоко грешиш. По скоро е обратното, правитлеството прави това което компаниите иската. Затова те харчат сумати пари за лобисти които наливат пари в изборните кампании и които исберат им играят по свирката защото де факто са избрани заради компаниите. Няма и причина заради която Китайците да са им неудобни, те се конкурират със Сиско до една степен но истинските конкуренти за тях са Сименс и Алкател. Които са Европейски компании. Арабите се караха с РИМ заради това че съобщенията на телефоните бяха шифровани и правителството неможеха да ги четат, а Китайците с Гугал за това че не блокираха страници в интернет които критикуваха правителството. А не затова че се страхуват че компаниите ще ги шпионират в полза на САЩ и Канада.
  Ozy123
 • [Quote]Когато една компания е финансирана от китайското правителство, [B]и основана от майор от китайската армия[/B][/Quote]:D:D:D Ами тук в БГ като ни управлява групировка основана от "високо интелигентни"(woo) ВКР-та(Военно Контра Разузнаване) ;):D:D:D Всеки краде от където може,въпроса е кой хващат:P
  rado243
 • Ако правителството поискат нещо от тях, те трябва да го направят, иначе компанията спира да работи. То горе-долу същото е и в Съединените Комунистически Щати, затова е целият плач - техните си компани им играят по свирката и са удобни, другите не - съвсем просто и очевидно. Затова и RIM бяха трън в очите на арабите, Гугъл - в тези на китайците и т.н. Правителствата под "национална сигурност" разбират сигурността на управляващата върхушка и на топ-корпорациите.
  mkpetrov
 • Това не е параноя. Когато една компания е финансирана от китайското правителство, и основана от майор от китайската армия, отделно е била обвинена за кражба на интелектуална собственост от Сиско и Моторола, на това не се гледа с добро око. Освен това Huawei на много пъти отхвърля искането за повече информация за тяхната връзка с китайското правителство. Също така миналата година опита за хакване на RSA и Lockheed Martin идват от Китай заплахата е реална Китайските компании съществуват защото правителството им позволява. Ако правителството поискат нещо от тях, те трябва да го направят, иначе компанията спира да работи.
  Ozy123
 • Параноята какво нещо е
  koneye
 • на моторола никак голяма част от ноу-хауто е на хуауей в действителност-говорим за множество закупени от моторола технологии в мобилните мрежи и патенти а иначе от моторола не остана почти нищо вече епъл е друга бира
  purko1