Щатските мобилни телефони са с вградени датчици за проследяване

Щатските мобилни телефони са с вградени датчици за проследяване
Лоши новини за потребителите на мобилни телефони в Щатите. Оказва се, че почти всички апарати, продавани в Страната на неограничените възможности, са оборудвани с чип за проследяване, който може да бъде активиран дистанционно. Още по-лошото е, че той може да държи микрофона на телефона включен, дори когато устройството е изключено - единственото решение е изваждането на батерията му. От Федералното бюро за разследване са използвали именно тази технология за събиране на доказателства за неотдавна състоялия се процес срещу занимаващия се с престъпна дейност клан Дженовезе. По принцип такива действия могат да се предприемат само след получаване на съдебно разрешение, но пък колко пъти сме виждали по филмите как "инициативни" и "амбициозни" млади служители престъпват правилата, за да получат бързи резултати.

 • Не става въпрос за подслушване, а за определяне физическото местоположение на апарата. Този "датчик" е пеленг - излъчвател, какъвто се поставя на аварийните морски съдове, устройства с GPRS системи за откриване и др. При активиране - /в определени случаи, а не постоянно/, излъчва през определено време сигнал на определена честота, и чрез спътник се определа местоположението на апарата. Дори не е необходимо да си в обхвата на мобилен оператор.
  djstelt
 • до какви ли разтоя ли могат да ни открият?
  ves4o
 • явно ни откриват щом като моя телефон който беше откраднат след 6 месеца го намериха полицаите по ИМЕЙ кода
  Nokia N95
 • Да, в Русия напр. забелязах, че като влезнеш в обхвата на определена клетка ти пращат рекламни SMS-и с намиращи се на близко до тебе заведение и магазин и wap адрес да видиш днешното меню.
  vladovn
 • Ми да, то си е така. С мобифоните е малко по-сложно, но и там става, а с GSM-ите си е даже част от технлогията и дори си се използва от някои оператори да ти предлагат локализирани услуги.
  orfo26
 • Ами да, нали клетката пази логовете на всички сим карти който са били в обхвата и.
  vladovn
 • Знам че е благодарение на SIM картата и клетката към която съм в момента , но излиза че може да те проследят по номера ти без да се налага да ти "слагат екстри" към телефона .
  centur
 • Ами знаят към коя клетка ти се е регистрирала SIM картата и така. Не е много трудно. Винаги когато имаш обхват на телефона си регистриран към някоя клетка (все пак така се осъществява комуникацията с мобилната мрежа).
  orfo26
 • Стана ми интересно как Мтел определят бизнес центъра около мен ( тези които са на сметка могат да пробват от менюто M-tel > M-Tel + > M-Tel info > BC okolo men ). После ми излизат кои градове са около ( включително и в този който съм ) и от там нататък работно време , телефон за връзка и др. Т.е. пак някакво проследяване има , иначе как ще определи местоположението ми спрямо градове в които съм .
  centur
 • ако имате приятел с по-голям достъп във който е да е мобилен оператор, той може във всеки един момент да ви направи триъгълно засичане на местоположението на телефона. в тва съм 100 % сигурен щото веднъж му се обаждах точно заради това и той ми каза че може да ми каже на коя клетка е включен в момента , но за точното местоположение трябваше да изчакам ден два, щото по-вътрешния човек, който той познава, тогава щял да дойде на работа. но това става само ако е включена сим картата. иначе телефона се засича по имеи къде се намира, независимо от оператора, ама и за тва трябва "достъп"
  ogi28b
 • Абе, аз не съм съгласен с тая новина. За подслушването е вярно, че може да се осъществи, но за това не е нужно модифициране на самия апарат, освен ако се няма предвид подслушване на личен разговор, а не телефонен такъв. Проследяването и локализирането на мобилния телефон е възможно също така от доста отдавна и дори се използва от някои оператори в Европа за други видове услуги. За описания случай знам със сигурност, че агентите на ФБР са успяли да подменят мобилния апарат на един от заподозряни с модифициран такъв, който позволявал нещата описани в статията. Това беше голяма новина тук за известно време и някои хора доста се сплашиха именно защото беше предадена по този некоректен начин. Към американския народ: FBI, CIA и NSA имат толкова много начини да събират информация за вас, която би била доста по-полезна, от който и да е мобилен разговор, че може да не се притеснявате за мобилния ви телефон.
  orfo26
 • Никакви датчици за подслушване... Че винаги някой може да те подслушва е така и че винаги могат да проследят къде се намира опредленият номер също не е лъжа... Те и на стационарният ти телефон могат да те подслушват...
  black_mind
 • или в стената, тоалетната, в микровълновата
  vladovn
 • А, добро утро! Открихме топлата вода... GSM-ите се подслушват много отдавна. Как ви откриват? Не си ли задавате въпроса. Единствено отстранявайки батерията, можете да сте сигурни, че не ви подслушват.
  Kevin_ss
 • Ами тука едва ли ще стане, все пак за да осъществи подлушването трябва да съдейства и оператора.
  vladovn