Швейцарска банка очаква драстичен срив на продажбите на iPhone

Швейцарска банка очаква драстичен срив на продажбите на iPhone

Швейцарската банка Credit Suisse публикува мрачна прогноза за продажбите на iPhone. Според доклада през 2019 компанията от Купертино ще продаде 12.4% по-малко смартфони, след като през 2018 имаше спад с 3.2%. Мат Кабрал от Credit Suisse подчертава в меморандум до клиентите на банката, че цялостното пазарно положение на iPhone е изключително трудно, а пазарът е с 20% под своя пик.

Като причини се изтъкват променените навици на потребителите, които вече използват един и същи смартфон за период до четири години. Друг сериозен проблем са високите цени, които очевидно не са приети от клиентите на Apple. В бележките на Кабрал се споменават и проблемите в Китай. От Credit Suisse виждат сериозни структурни промени на тамошния пазар и не очакват Apple да успее да възвърне своите загубени позиции преди представянето на 5G модел на iPhone, което ще се случи най-рано след година.

В доклада се подчертава, че в Купертино вземат мерки за преструктуриране на бизнеса и актуалният фокус е поставен върху услугите, за да се използва пълноценно огромната потребителска база. В същото време обаче банката отчита, че преходът няма да се случи бързо и със сигурност ще отнеме доста време, преди новите източници на приходи да компенсират спада при iPhone. Очакванията на Credit Suisse са приходите от услуги на Apple да нараснат от 40 милиарда долара през 2018 до 65 милиарда през 2021 година.

Източник: CNBC

Оферти на деня