Apple и Qualcomm прекратиха съдебните спорове помежду си

Apple и Qualcomm прекратиха съдебните спорове помежду си

Apple и Qualcomm изненадващо обявиха, че прекратяват всички съдебни дела, които водеха една срещу друга на различни места по света. Прекратяват се и делта срещу доставчиците на Apple. Споразумението включва и изплащането на неустановена сума от страна на Apple на създателите на чиповете Snapdragon. Заедно с това компаниите сключват нов патентен договор за срок от 6 години, който е в сила от 1 април тази година, плюс опция за удължаването му за още две години, както и многогодишен договор за доставката на чипсети.

Всички подробности се пазят в тайна и засега не е ясно какво стои зад това скоростно и изненадващо споразумение. Една от причините може би е свързана с нежеланието за разкриване на фирмени тайни в съда - в понеделник в Сан Диего започна делото между двете компании. Победата за Qualcomm е очевидна, защото компанията защити своя бизнес модел, а освен това си осигури апетитен договор за доставка на чипсети. След новината акциите на компанията поскъпнаха с над 20%. Apple на свой ред избягва забраните за внос и продажби на определени нейни продукти, а освен това получава достъп до 5G модеми. Това ще й позволи да пусне по-рано версия на iPhone с поддръжка на мрежи от пето поколение.

Големият губещ в случая може да се окаже Intel, която се надяваше да доставя 5G модеми на компанията, но според информацията тези компоненти няма да са готови преди 2020 година. По този начин Apple си осигурява втори доставчик на модеми, без да й се налага да прибягва до услугите на други компании като например Huawei. Междувременно проблемите на Qualcomm с антитръстовите регулатори на различни места по света все още не са приключили, но поне сега може да посочи в своя защита, че не принуждава гиганти като Apple да плащат прекалено големи лицензионни такси.

Източник: Apple

Оферти на деня