Камери следят за използването на мобилни телефони зад волана в Австралия

Камери следят за използването на мобилни телефони зад волана в Австралия

Борбата срещу използването на мобилни телефони по време на шофиране придобива доста интересна форма в Австралия, където стартира пилотна програма, с която нарушителите ще бъдат засичани с камери. За целта ще се използва система с изкуствен интелект, което ще помогне на властите бързо да санкционират тези, които не спазват забраната. Технологията е разработена в Университета в Мелбърн.

Предвижда се първоначално да бъдат монтирани 10 камери, като през идните четири години броят им ще нарасне до 45. През пилотната фаза, която е проведена през изминалите три месеца и е обхванала две зони в Сидни, са били засечени 100 000 шофьори, които са използвали мобилен телефон зад волана.

До началото на март засечените ще се разминават само с предупреждение, но след това ги грозят солените глоби, които са предвидени за този тип нарушения (344 или 457 австралийски долара според мястото на нарушението). Преди да се стигне дотам обаче, всяко прекрачване на закона ще бъде потвърждавано и от служител на реда. Използваните камери ще са с толкова висока резолюция, че освен използването на мобилни телефони ще е възможно отчитане на употребата на предпазни колани.

Все пак възникват притеснения за защитата на личните данни и по-точно какво се случва със заснетите изображения. Отбелязва се това, че се заснемат всички шофьори, които преминават пред камерите, а след това системата преценява дали има нарушение. Според властите по-голямата част от изображенията биват изтривани преди да бъдат прегледани от хора.

Източник: caradvice, Guardian

Оферти на деня