SK Hynix ще купи бизнеса на Intel с NAND памети за 9 милиарда долара

SK Hynix ще купи бизнеса на Intel с NAND памети за 9 милиарда долара

Тази сутрин стана ясно, че Intel ще продаде своя бизнес с NAND памети на корейската SK Hynix за 9 милиарда долара. Съгласно условията на сделката Intel ще прехвърли на SK Hynix в две части своята интелектуална собственост, служители и оборудване, които са свързани с производството на NAND чипове.

Американската компания обаче ще запази своето подразделение Non-Volatile Memory Solutions Group и ще продължи да разработва и продава памети по технологията Optane. Не се очаква сделката да приключи преди пролетта на 2025 година, но първата й фаза трябва да бъде финализирана през следващата година.

Тогава след получаване на необходимите одобрения от регулаторните органи SK Hynix ще плати на Intel първите 7 милиарда долара за нейния SSD бизнес и фабриката в Далян, Китай. SK Hynix ще получи SSD бизнеса заедно със съответните патенти и служители, но не и NAND патентите и служители.

Intel ще продължи да произвежда за около 4 години NAND памети в Далян, а през март 2025 SK Hynix ще плати останалата сума и ще получи остатъка от NAND бизнеса. Тогава при корейците ще отидат съответната интелектуална собственост и служителите от Далян.

Източник: Intel